Får ikke sparke sexdømt lege

En fastlege i Agder fylke fikk sparken etter å ha blitt dømt for seksuell omgang med barn i 2005. Nå konkluderer retten med at avskjedigelsen var ugyldig.

DOM: En kommune i Agder ble dømt til å betale erstatning etter å ha sparket en sexdømt lege. Foto: Jonas Berge / NTB
DOM: En kommune i Agder ble dømt til å betale erstatning etter å ha sparket en sexdømt lege. Foto: Jonas Berge / NTB Vis mer
Publisert

Mandag konkluderte Lister tingrett med at avskjedigelsen av en fastlege i Agder var ugyldig. Fastlegen fikk sparken av en kommune i fylket etter å ha blitt dømt for seksuell omgang med barn under 16 år, som gjaldt forhold som fant sted 15 år tidligere.

- Han er meget skuffet over kommunens behandling. Han ble sparket på dagen, mistet lønna, de hentet telefonen hans og nøklene, sier legens advokat Mette Yvonne Larsen til NRK, som først omtalte saken.

Kommunen ble dømt til å betale fastlegen 100 000 kroner i erstatning, samt sakskostnader.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Sexdommen

Fastlegen ble i november 2020 domfelt for overtredelse av straffelovens paragraf 196, som gjelder seksuell omgang med barn under 16 år. Mannen ble dømt til fem måneder betinget fengsel.

I 2005 innledet fastlegen et kjæresteforhold med fornærmede, som på tidspunktet var 15 år gammel. Selv var fastlegen 19 år gammel. Fastlegen og fornærmede hadde seksuell omgang ved gjentatte anledninger i 2005 og 2006, men det ble ikke brukt vold eller trusler i forbindelse med dette, skriver Lister tingrett, som opplyser at fastlegen ikke anket dommen.

Fikk sparken

Da fastlegen informerte kommunen om dommen, fikk han sparken. Kommunen viste til helsepersonellovens paragraf 20, som slår fast at den som er dømt for overtredelser av straffelovens paragraf 196, er utelukket fra å yte helse- og omsorgstjenester til barn eller personer med utviklingshemming.

Rådmannen i kommunen sier til NRK at han mener at retten ber dem om å fravike fra helsepersonellovens bestemmelse, og at de vurderer å anke for å få klarhet i dette.

- Vi undrer oss over dette. Helsepersonell domfelt etter straffeloven § 196 er utelukket fra å yte helse- og omsorgstjenester til barn eller personer med utviklingshemming, sier rådmannen til NRK.

Rettens vurderinger

Angående dette spørsmålet mener retten at kommunen ikke foretok noen nærmere avveining knyttet til de konkrete forholdene i straffesaken, og at det heller ikke ble tillagt vekt at forholdene lå så langt tilbake i tid.

Retten bemerker også at det ikke er noen tvil om at dersom fastlegen hadde blitt dømt etter straffelovens paragraf 196 før han søkte stilling som fastlege i kommunen, så hadde dommen hindret ham i å bli ansatt.

Men ettersom fastlegen allerede var under et ansettelsesforhold med kommunen, så gir ikke helsepersonellovens paragraf 20 eller omsorgstjenestelovens paragraf 5-4 adgang til å gi legen sparken, mener retten.

Konklusjonen

Retten legger vekt på at forholdene som fastlegen ble dømt for, ikke kan knyttes til hans jobb i helsetjenesten, og ble begått mange år før han ble fastlege. På den andre siden understreker retten at forholdene vedkommende ble dømt for i 2020, var alvorlige og straffverdige.

Deretter konkluderer retten med at kommunen ikke hadde grunnlag for å gi fastlegen sparken, og at verken pasientsikkerheten til barn eller personer med utviklingshemming, eller tilliten til legetjenesten eller kommunens helsetilbud gir grunnlag for å gi fastlegen sparken.

Parallelt undersøker også Statens helsetilsyn saken, og skal vurdere om fastlegen er uegnet til fortsatt å ha helt eller delvis legeautorisasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer