Frederik Mohn: Får ikke straff for sin investering i Songa. Her avbildet sammen med sin søster, far og mor i forbindelse med tidligere gave til Universitetet i Bergen. Foto: Helge Hansen/Dagbladet
Frederik Mohn: Får ikke straff for sin investering i Songa. Her avbildet sammen med sin søster, far og mor i forbindelse med tidligere gave til Universitetet i Bergen. Foto: Helge Hansen/DagbladetVis mer

- Får ikke straff for å være dum

Dårlige investeringsbeslutninger er ikke straffbare, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til Finansavisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Tirsdag kunne vi lese at Songa Offshore har vedtatt en bot på én million kroner fra Økokrim for brudd på taushets- og listeføringsplikten.

I en telefonsamtale med storaksjonær Frederik W. Mohn 18. oktober 2012, ga Songas styreformann Jens A. Wilhelmsen opplysninger om selskapets planlagte salg av dypvannsriggen Songa Eclipse til Seadrill.

- Kun forbudt å misbruke innsideinfo Ifølge Finansavisen kjøpte Mohns investeringsselskap Perestroika over to millioner Songa-aksjer dagen etterpå. Først 22. oktober meldte Songa intensjonsavtalen med Seadrill til markedet.

- Det er kun forbudt å misbruke innsideinformasjon. Handelen i seg selv er ikke et misbruk hvis du kjøper aksjer før et forventet kursfall, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til Finansavisen.

Kursras - Hvis du har negativ innsideinformasjon, altså opplysninger som tilsier at kursen skal ned, og du likevel velger å kjøpe aksjene, så gjør du en dårlig investeringsbeslutning. Men det er ikke straffbart som misbruk. Så de som har innsideinformasjon bør nok la være å handle, for enten pådrar de seg straffansvar, eller så taper de penger, sier Koss til Finansavisen.

I de påfølgende tre handledagene raste så kursen med nesten 30 prosent. Innen midten av november var den mer enn halvert.

Frederik W. Mohn satt opptatt i et møte i går, og var ikke tilgjengelig for kommentar da Finansavisen tok kontakt.

Flere nyheter Fintet ut av faren
Mohn jr vurderer rettslige skritt for å stoppe milliardbud

Alfa Laval kjøper Frank Mohn AS for 13 mrd.