Orderud-drapene

Får ikke svar

Per Orderud, som har sonet lovens strengeste straff for drapet på foreldrene og søsteren, har begjært saken gjenopptatt. Etter snart fem år har gjenopptakelseskommisjonen, fortsatt ikke behandlet saken ferdig.

VENTER: Per Orderud søkte i 2018 om å få drapsdommen gjenopptatt. Han venter fortsatt på Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VENTER: Per Orderud søkte i 2018 om å få drapsdommen gjenopptatt. Han venter fortsatt på Gjenopptakelseskommisjonens avgjørelse. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KLØFTA (Dagbladet): Privatetterforsker Tore Sandberg, som har bistått Per Orderud i snart 20 år, er oppgitt og forbannet.

- Det er ikke noe annet enn en komplett skandale. Vi opplever at gjenopptakelseskommisjonen holder oss for narr. Per Orderud er blitt 68 år, og går bare over venter på å få en avgjørelse, sier Tore Sandberg til Dagbladet.

Sammen med sin daværende kone, Veronica Orderud, sin daværende svigerinne Kristin Kirkemo og nå avdøde Lars Grønnerød, ble Per Orderud dømt for medvirkning til drapene på sine foreldre Kristian Magnus Orderud og Marie Orderud, og søsteren Anne Orderud Paust.

De tre ble skutt og drept på Orderud gård på Sørum på Romerike natt til pinseaften 22. mai 1999.

Sonet ferdig

Både Per Orderud og Veronica Orderud ble dømt 21 års fengsel. Lars Grønnerud fikk 18 års fengsel, mens lagmannsretten dømt Kristin Kirkemo til fengsel 16 år.

Alle fire har nektet for å ha noe med drapene å gjøre.

DØMT: I september var Gjenopptakelseskommisjonen på befaring på Orderud gård. Fra venstre Veronica Orderud, Tore Sandberg, delvis skjult advokat Arvid Sjødin og Per Orderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DØMT: I september var Gjenopptakelseskommisjonen på befaring på Orderud gård. Fra venstre Veronica Orderud, Tore Sandberg, delvis skjult advokat Arvid Sjødin og Per Orderud. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Etter mange års omfattende etterforskning sendte Tore Sandberg – på oppdrag fra Per Orderud – i 2018 en begjæring til gjenopptakelseskommisjonen om å få prøvet saken på.

- Det er rett og slett uholdbart og uansvarlig, at gjenopptakelseskommisjonen ikke har gitt oss et svar etter fire og et halvt år, sier Tore Sandberg.

Klager

- Vi ble i 2018 informert av gjenopptakelseskommisjonen at fire utredere var satt på saken. Slik vi forstår kommisjonen ble det første avhøret, som har med saken å gjøre, først foretatt i 2021. Vi har bedt kommisjonen avhøre flere titalls vitner. Foreløpig har de bare avhørt noen få vitner, sier Sandberg.

Nå har Sandberg sendt en klage til kommisjonens medlemmer, og orientert både Justisdepartementet og Stortingets justiskomité, om det han mener er en slett og uforsvarlig saksbehandling.

Dagbladet er kjent med at Sandberg og Orderud peker ut en annen navngitt gjerningsmann, i gjenopptakelsesbegjæringen.

- Det beste jeg kan si om gjenopptakelseskommisjonen, er at saksbehandlingen ikke er tillitvekkende, sier Tore Sandberg.

«Fungerer ikke»

Fremskrittspartiets Per-Willy Amundsen leder Stortingets justiskomité.

- Informasjonen vi har mottatt fra Tore Sandberg, skaper grunn for bekymring. Gjenopptakelseskommisjonens saksbehandling av Orderud-saken, viser at systemet ikke fungerer etter intensjonene, sier Amundsen.

- FUNGERER IKKE: Per-Willy Amundsen mener Gjenopptakelseskommisjonen ikke fungerer etter hensikten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FUNGERER IKKE: Per-Willy Amundsen mener Gjenopptakelseskommisjonen ikke fungerer etter hensikten. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lederen av justiskomiteen ønsker ikke å mene noe om skyldspørsmålet.

- Det overlater jeg til domstolen. Men det er for meg åpenbart at noe er galt, når en sak har ligget hos Gjenopptakelseskommisjon i snart fem år, sier Amundsen.

Han bekrefter overfor Dagbladet at samtlige partier på Stortinget nå er enige i at gjenopptakelseskommisjonen må vurderes.

«Undersøker videre»

Siv Hallgren, leder av gjenopptakelseskommisjonen, bekrefter at kommisjonen fortsatt arbeider med begjæringen Veronica Orderud og Per Orderud innga i 2018.

- Begjæringene er meget omfattende, og Tore Sandberg har sendt inn supplerende tilleggsanførsler flere ganger.

- Det er mye i materialet som det har vært nødvendig for oss å gripe fatt i og undersøke nærmere. Vi har fortsatt flere delprosjekter på gang, hvorav noe fortsatt vil ta tid, sier Hallgren.

Hun bekrefter at en jurist og to politifaglige utredere, arbeider aktivt med Orderud-saken.

- Kommisjonens medlemmer arbeider parallelt med å sette seg inn i, og ta stilling til det meget omfattende sakskomplekset, sier Hallgren.

BEFARING. Gjenopptakelseskommisjonen var i høst på befaring på Orderud gård – 23 år etter drapene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEFARING. Gjenopptakelseskommisjonen var i høst på befaring på Orderud gård – 23 år etter drapene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vår første delutredning i saken ble sendt partene for kommentarer 9. oktober 2020. Merknadene vi mottok fra partene viste at det var nødvendig med ytterligere utredning.

«Tar tid»

- Deler av utredningen, som vi foretok i 2021 og 2022, er nylig sendt sakens parter. Vi vil oversende mer, når ytterligere arbeid er ferdig om ikke så lenge.

Hallgren viser til at i det materialet som nå har blitt oversendt partene, inneholder blant annet seks vitneavhør, i tillegg til de tre som ble oversendt i 2020.

- I det materialet som ennå ikke er oversendt partene er det også flere vitneavhør, og det gjenstår avhør av noen vitner. Det vil ved oversendelsen bli satt en frist for partene, slik at de kan uttale seg før saken avgjøres her, sier Hallgren.

JOBBER: - Vi jobber med Orderud-saken, sier Siv Hallgren, leder av Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
JOBBER: - Vi jobber med Orderud-saken, sier Siv Hallgren, leder av Gjenopptakelseskommisjonen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Kommisjonen har mange saker, og en arbeidskrevende sak som Orderud-saken er, vil nødvendigvis måtte ta tid, sier Siv Hallgren, leder av gjenopptakelseskommisjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer