Får ikke tips om nigerianske halliker

Oslo-politiet har ikke klart å kartlegge nettverket bak nigerianske gateprostituerte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Siden januar 2007 har en egen gruppe i Oslo-politiet jobbet målrettet med å kartlegge halliker og andre som organiserer menneskehandel til Norge, etter at regjeringen for ett år siden varslet konkrete tiltak mot gateprostitusjon.

Tross dette prosjektet er antallet nigerianske prostituerte på gaten i Oslo fortsatt økende. I dag er de den største gruppen gateprostituerte.

- Å få saker på de som organiserer de nigerianske kvinnene til Oslo, har vært vanskelig, sier politioverbetjent Øyvind Nordgarden til Etterlyst.

I kveldens sending klokka 21.35 på ViaSat 4 innrømmer han at politiet har mislyktes.

- Det er bare å innrømme at det å få opp saker og etterforske saker på de som organiserer de nigerianske kvinnene til Oslo er utfordrende.

Forbud

I dag er det ifølge ProSenteret rundt 400 nigerianske prostituerte på jobb i Oslos gater.

Klagene til politiet og myndighetene strømmer på, og fra politisk hold varsles det nå at det er flertall for et forbud mot kjøp av sex.

- Grunnen til at denne loven kommer på tapetet er fordi de afrikanske har kommet. Man har så å si mistet kontrollen, byen oversvømmes av nigerianske, sier Janni Winterbauer i Prostituertes Interesseorganisasjon.

- Positiv til kriminalisering

Mens Winterbauer er kritisk til å kriminalisere sexkjøp, tror politiet at en lovendring vil virke.

- Jeg er positiv til at vi kriminaliserer sexkjøp. Det er ingen menneskerett å kjøpe sex. Jeg er helt overbevist om at det vil bli mindre attraktivt å organisere kvinner til Norge når vi har en slik lov. Det ser vi fra Sverige der gateprostitusjonen har blitt mindre, det samme vil skje her, tror Nordgarden.