Får ikke ut gruvearbeiderne

Vet ikke om de lever eller er døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De seks arbeiderne som er innestengt i en gruve  i USA, kan tidligst graves ut i løpet av ei uke. Og fremdeles vet ingen om de er live.

De seks ble innestengt i en kullmine i Utah tidlig mandag morgen, og ingen har siden fått kontakt med dem. I dag ble det klart at så godt som alle muligheter for å redde ut mennene er ødelagt av aktivitet i berggrunnen.

– Det finnes ingen mulighet til at vi ved hjelp av redningsforsøk under bakken kan nå gruvearbeiderne på minst ei uke, sier Robert Murray, leder av Murray Energy, morselskapet til gruveoperatøren til cnn.com.

- Vi er tilbake der vi startet.

Kommer ikke frem

Det er drillet to hull fra overflaten i håp om å få kontakt med de innestengte gruvearbeiderne og gi dem lys og mat. Redningsmannskapet skal være sikre på hvor mennene er, men det vil ta flere dager å nå fram til dem.

Innen 48 til 72 timer håper man å finne eksakt hvor de seks er, men det vil ta mye lengre tid å nå dem.

– Jeg forlater ikke denne gruva før mennene er reddet, døde eller levende, sier Murray til CNN.

INNESTENGT: Gruvearbeidere laster utstyret sitt etter nok et skift i forsøket på å redde ut de seks kollegaene som er innestengt i kullgruven i Utah. Foto: SCANPIX/AP/DOUGLAS C. PIZAC
INNESTENGT: Gruvearbeidere laster utstyret sitt etter nok et skift i forsøket på å redde ut de seks kollegaene som er innestengt i kullgruven i Utah. Foto: SCANPIX/AP/DOUGLAS C. PIZAC Vis mer

De seks ble innestengt i Candall Canyon gruve like før morgengry mandag. Gruva ligger 225 kilometer sør for Salt Lake City, og har 65 ansatte. Selskapet produserte 605000 tonn kull i 2006.

Jordskjelv?

Murray mener et jordskjelv er årsaken til at gruva kollapset, men noen eksperter mener selve raset kan ha slått ut på seismiske måleutstyr.Gravearbeidet skulle begynt i går kveld, men på grunn av aktivitet i grunnen er boringen utsatt til tidligst kvelden i dag.

– Dette er utrolig skuffende nyheter, men dersom gruvearbeiderne overlevde det opprinnelige jordskjelvet, bør det være nok luft til å overleve i uker, muligens, sier Murray.

Universitetet i Utah og USAs geologiske overvåkning har data som viser at skjelvet hadde en styrke på 4.0 på Richters skala og hadde episenter halvannen kilometer fra der gruvearbeiderne oppholdt seg, 1600 meter under bakken. Walter Arabasz ved universitetet sier det likevel er for tidlig å si hva grunnen til det seismiske utslaget var.

– Bevisene så langt tyder mer på at det var selve gruvekollapsen som slo ut på det seismiske utstyret, som et jordskjelv, men det er ennå for tidlig å si, sier Arabasz.

Kritikk av ledelsen

Uenigheten om årsaken til kollapsen har også ført til diskusjoner om hvordan gruva er blitt drevet. Ledelsen er beskyldt for å ha drevet med såkalt retirerede drift – så mye kull som mulig fjernes og man lar så gruva kollapse etter hvert som man trekker seg tilbake. Vanligere er å bruke rom og pilar, der man lar søyler av kull stå igjen for å holde taket i gruva oppe.

Enkelte har kritisert ledelsen for bruk av retirerede teknikken, og mener det kan være grunne til at gruva kollapset med arbeiderne inni. Murray, som er leder av selskapet som driver gruvedriften, sier det ikke er tilfellet.

– Det er opp til en granskingskomité å finne ut hva selve årsaken til kollapsen er, sier McAteer, tidligere leder av Amerikansk Gruvesikkerhet og helseadministrasjon, som er en av de som har kritisert ledelsen.

Bøtelagt selskapet

Eieren av gruva, Genwal Resources, er rapportert med 30 sikkerhetsbrudd I 2007, der ti av dem er bøtelagt. De siste tre åra har gruva fått 300 anmerkninger, der 118 av disse har vært så alvorlige at de kunne ha forårsaket en dødelig utgang.

Før gårsdagens tilbakeslag hadde redningsmannskapet kommet cirka 100 meter nærmere de seks, som befinner seg om lag 450 meter under bakken ifølge Murray. I alt 134 mennesker deltar i redningsarbeidet, en drillrigg er brakt inn med helikopter og bulldosere har lagd veier gjennom skogen for å få fram utstyret.

Mandag forsøkte man å komme fram til de seks innestengte gruvearbeiderne via en gammel gruve, men forsøket ble regnet som for farlig og avbrutt.

De seks er alle familiefedre i alderen 20 til 40 år. Tre er av meksikansk opprinnelse.