Får ikke viljen sin - trekker milliongave

Arendal-riking gikk på robot-smell i Kristiansand

KRISTIANSAND 20091023: Sykehuset i Kristiansand der en to åring har død av svineinfluensa.
Foto: Tor Erik Schrøder
KRISTIANSAND 20091023: Sykehuset i Kristiansand der en to åring har død av svineinfluensa. Foto: Tor Erik SchrøderVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens papirutgave forteller Dagbladet om Arendal-rikingen Ole Ottersland som ønsker å gi en operasjonsrobot verdt 25 millioner kroner til Sørlandet sykehus.

Men den gavmilde millionæren forutsetter at sykehuset kaster vrak på sine planer om å etablere robotkirurgi i Kristiandsand og plasserer roboten i Arendal.

Nå melder NRK Sørlandet at Ottersland ikke får viljen sin - og trekker gaven.

- Avslaget er endelig, det er ikke noen vits i å gå videre, sier han til NRK.
 
   
Avviser sykehusledelsen
Sykehusledelsen har gått langt i å etterkomme kravene fra Ottersland. De har gått med på å plasserer roboten i Arendal, men foreslår å opprettholde vedtaket om at kreftkirurgien skal ligge i Kristiansand.

På sykehusets nettsider listes det opp fem foreslåtte premisser for å ta imot gaven. De er som følger:

• Vedtaket om å samle all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand opprettholdes, men justeres i forhold til at roboten plasseres i Arendal.

• Robotkirurgi for prostatakreft utføres i Arendal, med kirurger både fra Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK) og Sørlandet sykehus Arendal (SSA).
 
• Det etableres en tverrgående kirurgisk avdeling SSA/SSK, med tverrgående seksjoner.

• Videre utvikling av robotkirurgi innenfor de kirurgiske fag på Sørlandet sykehus må skje i regi av den tverrgående kirurgiske avdeling og seksjonene for urologi og gastrokirurgi.

•  Administrerende direktør vil arbeide for at det investeres i en robot i Kristiansand i løpet av 5-7 år ved behov.

Dette var ikke godt nok for Ottersland. 

- De sier at vedtaket om å samle kreftkirurgien i Kristiansand står fast, og når man i tillegg sier at det om 5-7 år skal komme en slik robot også i Kristiansand, så skjønner jeg hvor det bærer hen, sier Arendal-investoren til NRK.

- Ingen betenkeligehter
Arendal-rikingen har tidligere avvist overfor Dagbladet at han ser noen problemer i at private velgjørere forsøker å overstyre sykehusenes langsiktige strategier:

- Selvfølgelig har jeg ingen betenkeligheter med å sette krav om at roboten skal stå på sykehuset i Arendal. Du gir ikke en gave til en person eller et sykehus for at de skal gi den videre, har Ottersland sagt til Dagbladet. 

Torsdag skulle styret i Sørlandet sykehus HF endelig vedta om foretaket ville takke ja til gaven, som er et viktig hjelpemiddel ved behandling av prostatakreft og nyrekreft.

Hadde de gjort det, ville det være i strid helseforetakets allerede vedtatte strategier, der det heter at behandling av prostatakreft og nyrekreft skal skje i Kristiansand.

I brevet til sykehusdirektøren skriver nemlig investor og kjøpmann Ottersland at «det er en forutsetning at den administrative beslutningen om å legge urologisk kreftkirurgi til sykehuset i Kristiansand justeres». 

Vil ha gavediskusjon
Administrerende direktør Claes Watndal i GE Healthcare Technologies Norway, som er blant leverandørene av medisinsk utstyr, mener en diskusjon rundt sykehusgaver er nyttig.

Dagbladet har tidligere omtalt reaksjoner på at flere sykehus har mottatt gaver i form av Siemens-skannere fra mangemilliardær Trond Mohn.

En ukjent Siemens-konkurrent ber sykehusene UNN, Haukeland og St. Olavs Hospital svare på spørsmål knyttet til donasjonene og manglende konkurranseutsetting.

- Dette kan enkelt løses ved at private gaver og donasjoner der det er flere leverandører av samme utstyr gis i form av frie midler til sykehusene, og at det deretter avholdes en anbudskonkurranse der alle de ulike leverandørene kan få komme med tilbud, sier Watndal, som understreker at det ikke er GE som har satt advokat på Mohns gaveraid. 

Han mener det sikrer at sykehuset på fritt grunnlag kan vurdere hvilket tilbud som dekker sykehusets medisinskfaglige og økonomiske behov best.

Når det gjelder skannergavene fra Mohn, er Siemens' konkurrenter opptatt av at høyteknologisk medisinsk utstyr, som for eksempel en PET-skanner, omfatter serviceavtaler som kan komme opp i over ti millioner kroner over ti år per maskin. Dette dekkes over sykehusbudsjettene.

- Når det finnes flere leverandører av samme utstyr kan det likevel være grunn til å stille spørsmål om en gave i form av en gitt maskin påvirker sykehusets prioriteringer, sier Claes Watndal i GE Healthcare.