Får ikke vite hvem som drepte

Familien til drapsofferet Arne Sigve Klungland mener David Toska ikke viser at han angrer dødsranet. De kan likevel leve med at de aldri får vite hvem som drepte deres kjære mann og far.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Familien Klungland vil ikke vite navnet på drapsmannen for enhver pris. Vi snakker om et miljø hvor man ikke snakker om hverandre. Hvis en slik opplysning skulle gå ut over familien til den som kommer med den, synes de ikke det er verdt det, sier bistandsadvokat Ørjan Berven til Dagbladet.

-  De etterlatte ønsker ikke å påføre andre noen skade. Det beste hadde selvsagt vært om mannen som holdt i våpenet og trakk i avtrekkeren, selv sa det, sier Berven.

Verken David Toska eller Johnny Thendrup, de to som har tilstått å ha vært med på ranet, vil si hvem som skjøt politiførstebetjent Arne Sigve Klungland i hodet.

Ingen mesterhjerne

Mens de tiltalte har forklart seg i Stavanger tingrett, har familien til politiførstebetjenten sittet bare noen meter unna. Aslaug Klungland var gift med Arne i 27 år. Sønnen Kjetil så faren død i kommandobilen i Kongsgata. Også datteren, Renate, har fulgt rettsforhandlingene.

Klunglands enke har fra sin reserverte plass på andre benkerad fulgt forklaringene til en rekke av de tiltalte. Hun har tidvis hatt barna ved sin side. Kvinnen, som på den mest brutale måte ble enke, har lyttet oppmerksomt, men uten å vise sine følelser utad. Det samme gjelder for barna. Familien vil ikke snakke med pressen mens saken pågår, men uttaler seg gjennom sin bistandsadvokat.

Etter å ha sett David Toska på nært hold i tre hele rettsdager, er de skuffet over at han ikke har vært mer åpen i sin forklaring. Familien Klungland har for øvrig endret sitt syn på regissøren av NOKAS-ranet.

-  De opplevde ham som annerledes enn de hadde forventet ut fra medieomtalen. Toska framsto ikke som noen mesterhjerne. Han har jo vært en vanlig yrkeskriminell, som har gjort fatale feil, sier Ørjan Berven.

En presset Toska

David Toska sa i retten i går at han er ferdig med kriminalitet.

-  Jeg har skapt mye lidelse og ødelagt manges liv, også mitt eget, sa Toska. Likevel vil han ikke fortelle hvem som drepte politimannen. Mot slutten av dagen kom siste oppfordring fra dommer Helge Bjørnestad:

-  Men Toska, noen har lidd usigelig mye mer enn alt du nå beskriver. En familie som har mistet sin forsørger, hvorfor kan du ikke opplyse familien om hvem som tok livet av Klungland? oppfordret sorenskriver Helge Bjørnestad.

-  Jeg kan ikke forklare meg om andre, sa Toska og stirret ned i bordplata.

Familien Klungland mener at Toska ikke har vist ekte anger.

-  Nei, de har ikke oppfattet det slik. Han innrømmer en kriminell handling og er berørt av å fortelle det som skjedde. Men han bidrar ikke til å oppklare saken i forhold til de andre som har deltatt, sier Berven.

I motsetning til Toska, opplevde de etterlatte Johnny Thendrups følelser som ekte.

-  Han har gitt uttrykk for beklagelse og anger for det som skjedde, sier Berven.

Familien får ikke fred

Advokat Øystein Storrvik, som forsvarer Toska, er av en annen oppfatning.

-  Han angrer på at han har satt i gang denne prosessen som startet det hele. Jeg kan ikke skjønne at noe menneske kan uttrykke noe mer anger enn det han har vist i retten. Toska har ikke villet gi informasjon som kan være med på å få andre dømt i denne saken. Det har han vært konsekvent på, sier Storrvik.

Johnny Thendrup er den andre av de tiltalte som sier han vet hvem som skjøt Arne Sigve Klungland. I retten for noen uker siden, fortalte Thendrup at han frykter represalier dersom han navnga skytteren. Men han åpnet også for at han seinere kom til å fortelle hvem som drepte Klungland.

Nå er betenkningstiden over. Thendrup vil ikke navngi mannen, opplyser hans advokat, Johnny Veum, til Dagbladet.

Familien Klungland må nå forsone seg med at drapsmannens identitet kanskje aldri blir kjent. Det er ikke lett for dem.

-  Vil de noen gang få fred?

-  Nei, aldri helt. Hvis dette ikke blir opplyst, vil det hele tida ligge der som et ubesvart spørsmål, svarer bistandsadvokat Ørjan Berven.

KULEHULL: Arne Sigve Klungland ble skutt i hodet, da han rygget med kommandobilen. Dette bildet viser hvor kulene fra ranerne traff.
SØNN: Kjetil Klungland har fulgt rettsforhandlingene i Stavanger tingrett. Dette bildet er tatt i forbindelse med et intervju i desember i fjor.