Får ingen garanti for pengene

Vestby kommune tror at de er garantert super-rente og null-risiko hvis de investerer 100 millioner hos et ukjent selskap. Men kommunen har misforstått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Milliondrøm kan være bedrag

Politikerne i Vestby tror neppe på julenissen. Likevel har Vestby kommune underskrevet en intensjonsavtale om å investere 100 millioner kommunale kroner i det ukjente selskapet SPV Future, ifølge Dagens Næringsliv. På lørdag innrømmet de at de ikke har peiling på hva slags selskap dette er og at de heller ikke har fått svar på hvordan pengene skal yngle. Ifølge kommunen har selskapet lovet en garantert avkastning på 16,45 prosent, selv om pengene skal stå på en sperret konto.

Garanterer ikke renta

Dagens Næringsliv har vært i kontakt med flere av bakmennene i SPV Future. På lørdag sa sør-afrikaneren Mark Stuart at han ikke ville gå inn i hva slags avtale han hadde med kommunen og hvordan han skulle sørge for at Vestby fikk kjempeavkastningen på pengene sine. I dag har pipa fått en annen lyd:

- Du har feil informasjon. Jeg må fortelle Vestby at noen gir dem feil informajson, sier han til DN.

- Det er bare potensial. Det kan forandre seg eller det kan ikke forandre seg, sier forretningsmannen kryptisk til DN.

Alle spørsmålene fra næringslivsavisa får Stuart til å true med å trekke seg fra avtalen med Vestbys politikere.

Stuart sier også at pengene ikke blir stående på en sperret konto. Han lar DN forstå at de 100 millionene skal investeres, sannsynligvis i Asia, men nekter å gi noen informasjon om hva slags handel eller type investering det dreier seg om.

Det lengste han vil gå i å informere norske skattebetalere om hva pengene deres skal bruke til, er å fortelle at midlene kan stilles til rådighet for myndigheter som trenger penger i all stillhet og som ikke liker oppmerksomhet.

Dét er neppe beroligende for Vestbys innbyggere.

- Dette er på utsiden av normal dag-til-dag bankvirksomhet, sier Stuart til avisa.

Sør-afrikaneren hevder at pengene likevel er sikre, men innrømmer at det er en teoretisk mulighet for at kommunekassa ikke blir full av investeringen.

Krever garanti

Men i Vestby er politikerne ikke lenger sikre på at det er så lurt å overlate pengesekken til et ukjent investeringsselskap. Likevel vil de fortsette forhandlingene med Mark Stuart. Forutsetningen er at pengene står sikkert. Hvis ikke....

- .. er det snipp, snapp, snute for hele avtalen, sier Vestbys ordfører Tom Anders Ludvigsen til Dagens Næringsliv . Han innrømmer at vesentlig informasjon som avisa kommer med, er helt ny for ham.

Blant annet var det ukjent for politikerne at pengene ikke skulle stå i banken. Det var også ukjent for ordføreren at det er risiko knyttet til investeringen.

Økokrim har advart kommunen. De frykter at det dreier seg om bedrageri.

TROR IKKE PÅ JULENISSEN: Men det virker som om kommunen har hatt besøk av julenissens fetter. Ordfører Tom Anders Ludvigsen vil være forsiktig med å gi fra seg pengesekken.
HIT:</B> Et kontor med postbokser er forretningsadressen til selskapet som kanskje skal ta hånd om pengene til innbyggerne i Vestby. Det spørs om det blir til fløte i kaffen for de gamle hvis investeringsselskapet får hånd om pengene.