Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Får ingen konsekvenser for asylmottaket

Asylmottaket i Skrolsvik må bedre fritidstilbudet og informere naboene. Det er den eneste konsekvensen av avsløringer om rot og regelbrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I desember i fjor åpnet det omstridte asylmottaket i Skrolsvik i Troms, ei bygd med 90 innbyggere. I dag har mottaket hundre beboere. Reaksjonene har haglet etter NRK Brennpunkts program om mottaket, som avslørte flere kritikkverdige forhold.

- Blitt mye bedre
— Hvis du besøker mottaket i dag vil du få et helt annet bilde enn det som presenteres i Brennpunkt. Ting ser helt annerledes ut i dag, og både kjøkken fasiliteter og fritidsaktiviteter er forbedret, sier Fridtfeldt.

Daglig leder ved asylmottaket Senjehesten i Skrolsvik i Troms, Dag Olsen, er ifølge NRK Brennpunkt straffedømt to ganger tidligere, for økonomisk kriminalitet og vold. Han og kona driver også et selskap som var på konkursens rand da de inngikk kontrakt med UDI om å starte opp et asylmottak med hundre plasser.

Dagbladet har selv snakket med kilder som forteller at Olsen har en mildt sagt frynsete fortid. Han er blant annet dømt for å ha slått ned en gjest på Senjehesten, der mottaket i dag ligger. Det var før campingplass.
Ifølge UDIs regelverk er det driftsoperatøren ved mottaket som har ansvar å sjekke de ansattes vandel. I dette tilfellet er det Dag Olsens kone, Lone.

Les også: - Vi gleder oss til å få nye venner.

Sjekket vandel
— Driftsoperatør har ansvar for å legge dette fram for oss, og det har hun gjort. Jeg har sett Olsens vandelsattest. Det står det «intet å anføre», sier regiondirektør Bjørn Fridtfeldt i UDI Nord.

Gamle dommer skal strykes fra en persons vandelsattest etter tre år dersom de er avgjort og ferdig sonet.
Fridtfeldt innrømmer at han ikke visste at Olsen var straffedømt da de inngikk kontrakt, men fikk vite det etter hvert.

— Vi tok da opp saken med ham, og har gått gjennom dette og konkludert med at det ikke var ødeleggende for hans jobb. Den ene dommen ligger femten år tilbake i tid, og er oppgjort for lengst. Voldsdommen er også sonet og oppgjort. Da er det et spørsmål om hvor langt vi skal gå i å dømme folk som har gjort noe idiotisk, eller om de fortjener å få en ny sjanse, sier Fridtfeldt.

Les også: - Håper Adam får begynne på skolen på Senja.

Avviser trusler
Han avviser også at Olsen skal ha truet beboere ved mottaket med å forkludre asylsøknaden deres dersom de ikke gjorde som han sa.

—  Det er daglig leders plikt å melde fra til UDI om eventuelle kriminelle forhold som beboere har begått, og dette er lederen igjen pliktig å meddele beboeren, sier Fridtfeldt.

Les også: - Se her Siv

UDI Nord har ansvar for tilsyn ved mottaket, og dette er gjennomført flere ganger.

— Vi har vært der minst to ganger uanmeldt utenom det ordinære tilsynet, og jobber nå med en tilsynsrapport.  I tilsynsrapporten er vi tydelige på hva mottaket skal forbedre seg på. Det går blant annet på informasjon til lokalmiljø og aktiviteter til beboere. Dette skal vi følge tett opp, allerede på onsdag skal jeg til Skrolsvik i møte med kommunen, sier regiondirektøren.

Likevel får Senjehesten påpakning om å utbedre fritidstilbudet for beboerne. De må også avholde et informasjonsmøte med innbyggerne i bygda, som lenge har etterlyst informasjon. Dette er et konkret krav fra UDI.

Les alle Dagbladets saker fra asylmottaket i Skrolsvik her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling