- Får ingen konsekvenser for vekterne

Fortsetter i jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sjokkerte forbipasserende stoppet opp da vektere fra Securitas la en 45 år gammel mann i livsfarlig mageleie midt på Karl Johan, tirsdag ettermiddag.

- Slik det ser ut i dag, vil ikke dette få noe konsekvens for vekterne. Fram til nå har de fortsatt i sin vanlig jobb, men vi vil vurdere situasjonen fortløpende, sier Rune Andersen, avdelingssjef i Securitas, til Dagbladet.no.

- Nødverge

Ved å klemme kneet sitt mot hodet hans, presset en vekter 45-åringen i bakken. Samtidig skrek han at mannen måtte legge seg på magen, noe som tydelig var vanskelig. Da kom enda fire vektere til og en annen vred mannen over på magen, låste beina hans opp mot baken og satte på ham håndjern.

Nå vil politiet etterforske hendelsen.

- Våre vektere handlet i nødverge. Vi ser positivt på at saken nå etterforskes, sier Andersen.

Ifølge Securitas ba vekteren salat-tyven om å være med tilbake til butikken. Da slår vedkommende etter vekteren flere ganger. Vekteren dukker unna, men for å få kontroll over situasjonen måtte han pågripe 45-åringen.

Etterhvert kom det flere vekter til, og sammen la de personen ned i bakken.

LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX
LAGT I BAKKEN: En salat-tyv blir lagt i bakken og iført håndjern av flere vektere. Foto: SCANPIX Vis mer

- Er det vanlig at vekterne bruker håndjern?

- Nei, men det avhenger av situasjonen. I dette tilfellet dreide det seg om sikkerheten til vekterne. Men i etterkant av denne hendelsen vil vi gjennomgå bruken av håndjern, sier Andsern.

Vant til kritikk

- Kunne han ikke løpe unna, og så tilkalle politiet?

- Vekteren følte at eneste måte å få kontroll over situasjonen på var å bruke håndjern. Det er ikke like enkelt som det høres ut å stikke unna. Man risikerer for eksempel å bli slått i bakholdet.

Arne Johannesen og Odd Einar Dørum har i ettertid kommet med kritikk mot vektere som oppfører seg som \'lekepoliti\'.

- Dette er noe som jevnlig kommer fram mot denne bransjen, men dette stemmer ikke med virkeligheten, sier Andersen til Dagbladet.no.