Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får ingen ny statsråd på minst ti dager

Kongen er bortreist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spekulasjonene har gått høyt om hvem som blir ny barne- og likestillingsminister etter at Manuela Ramin-Osmundsen leverte sin oppsigelse på Slottet i dag. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt og fiskeri- og næringsminister Helga Pedersen er lansert som de heteste kandidatene til å ta over den viktige statsrådsposten.

Men etter det Dagbladet.no erfarer, er det uaktuelt at en ny minister blir innsatt på minst ti dager; kongen er bortreist i hele neste uke og kan ikke utnevne noen.

Det fins riktignok utveier, som at kronprins Haakon konstitueres som regent i farens sted, men Dagbladet.no\'s kilder avviser at noe statsråd vil finne sted før kong Harald er tilbake i Oslo.

Dermed må Huitfeldt, Pedersen og de andre kandidatene ligge på pinebenken en del lenger enn de hadde sett for seg, og statsminister Jens Stoltenberg må vente på å få en fulltallig regjering.

Blytung bakgrunn

38-årige Huitfeldt er i manges øyne den mest soleklare kandidaten. Den tidligere AUF-lederen har blytung erfaring fra det politiske apparatet og leder i dag Ap\'s kvinnenettverk, ved siden av å være sentralstyremedlem og første nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Flere mener det burde være hennes tur nå.

Den universtitetsutdannede trebarnsmoren skal ha blitt spurt om å bli minister tidligere, men valgte da å prioritere familielivet.

Mange tror også at Ramin-Osmundsens avgang er en gyllen mulighet for Ap\'s nestleder Helga Pedersen (35) til å komme seg ut av det lite profilerte Fiskeri- og kystdepartementet og gå over til det mer omtalte Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og således få utløst sitt potensial som rikspolitiker.

INGEN ERSTATTER ENNÅ: Statsminister Jens Stoltenberg må vente i minst ti dager med å utnevne en ny barne- og likestillingsminister, siden kong Harald er bortreist. Her fra gårsdagens skjebnesvangre pressekonferanse der Manuela Ramin-Osmundsen kunngjorde at hun trakk seg som statsråd. Foto: NINA HANSEN
INGEN ERSTATTER ENNÅ: Statsminister Jens Stoltenberg må vente i minst ti dager med å utnevne en ny barne- og likestillingsminister, siden kong Harald er bortreist. Her fra gårsdagens skjebnesvangre pressekonferanse der Manuela Ramin-Osmundsen kunngjorde at hun trakk seg som statsråd. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Kvinnekandidater

Andre navn som svirrer, er stortingsrepresentant og jurist Gunn Karin Gjul, finanspolitiker Marianne Aasen Agdestein og justispolitiker Anne Marit Bjørnflaten. Også statssekretær Kjell Erik Øie i BLD nevnes som en mulig kandidat - selv om han ikke er kvinne.

Kongens fravær får også følger for prosessen med å utnevne nytt barneombud; sittende ombud Reidar Hjermann opplyser via NTB at midlertidig barne- og likestillingsminister Trond Giske ikke akter å utnevne noen som helst før en ny statsråd er permanent på plass.

FAVORITT: Mange tror det er erfarne Anniken Huitfeldts tur til å innta en ministerstol. Her sammen med statsministerens far Thorvald Stoltenberg på en NHO-middag i januar.
BORTREIST: Kong Harald er bortreist hele neste uke og kan ikke utnevne noen ny statsråd før han er tilbake i Oslo.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media