Får ingen ny statsråd på minst ti dager

Kongen er bortreist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spekulasjonene har gått høyt om hvem som blir ny barne- og likestillingsminister etter at Manuela Ramin-Osmundsen leverte sin oppsigelse på Slottet i dag. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt og fiskeri- og næringsminister Helga Pedersen er lansert som de heteste kandidatene til å ta over den viktige statsrådsposten.

Men etter det Dagbladet.no erfarer, er det uaktuelt at en ny minister blir innsatt på minst ti dager; kongen er bortreist i hele neste uke og kan ikke utnevne noen.

Det fins riktignok utveier, som at kronprins Haakon konstitueres som regent i farens sted, men Dagbladet.no\'s kilder avviser at noe statsråd vil finne sted før kong Harald er tilbake i Oslo.

Dermed må Huitfeldt, Pedersen og de andre kandidatene ligge på pinebenken en del lenger enn de hadde sett for seg, og statsminister Jens Stoltenberg må vente på å få en fulltallig regjering.

Blytung bakgrunn

38-årige Huitfeldt er i manges øyne den mest soleklare kandidaten. Den tidligere AUF-lederen har blytung erfaring fra det politiske apparatet og leder i dag Ap\'s kvinnenettverk, ved siden av å være sentralstyremedlem og første nestleder i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité. Flere mener det burde være hennes tur nå.

Den universtitetsutdannede trebarnsmoren skal ha blitt spurt om å bli minister tidligere, men valgte da å prioritere familielivet.

Mange tror også at Ramin-Osmundsens avgang er en gyllen mulighet for Ap\'s nestleder Helga Pedersen (35) til å komme seg ut av det lite profilerte Fiskeri- og kystdepartementet og gå over til det mer omtalte Barne- og likestillingsdepartementet (BLD) og således få utløst sitt potensial som rikspolitiker.

INGEN ERSTATTER ENNÅ: Statsminister Jens Stoltenberg må vente i minst ti dager med å utnevne en ny barne- og likestillingsminister, siden kong Harald er bortreist. Her fra gårsdagens skjebnesvangre pressekonferanse der Manuela Ramin-Osmundsen kunngjorde at hun trakk seg som statsråd. Foto: NINA HANSEN
INGEN ERSTATTER ENNÅ: Statsminister Jens Stoltenberg må vente i minst ti dager med å utnevne en ny barne- og likestillingsminister, siden kong Harald er bortreist. Her fra gårsdagens skjebnesvangre pressekonferanse der Manuela Ramin-Osmundsen kunngjorde at hun trakk seg som statsråd. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Kvinnekandidater

Andre navn som svirrer, er stortingsrepresentant og jurist Gunn Karin Gjul, finanspolitiker Marianne Aasen Agdestein og justispolitiker Anne Marit Bjørnflaten. Også statssekretær Kjell Erik Øie i BLD nevnes som en mulig kandidat - selv om han ikke er kvinne.

Kongens fravær får også følger for prosessen med å utnevne nytt barneombud; sittende ombud Reidar Hjermann opplyser via NTB at midlertidig barne- og likestillingsminister Trond Giske ikke akter å utnevne noen som helst før en ny statsråd er permanent på plass.

FAVORITT: Mange tror det er erfarne Anniken Huitfeldts tur til å innta en ministerstol. Her sammen med statsministerens far Thorvald Stoltenberg på en NHO-middag i januar.
BORTREIST: Kong Harald er bortreist hele neste uke og kan ikke utnevne noen ny statsråd før han er tilbake i Oslo.