Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får innvilget asyl, men drar til hjemlandet på ferie

- Alvorlig, mener Utlendingsdirektoratet.

VET LITE: Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor er et tema UDI vet svært lite om. Foto: NTB Scanpix / Håkon Mosvold Larsen
VET LITE: Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor er et tema UDI vet svært lite om. Foto: NTB Scanpix / Håkon Mosvold Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Asylmottaket i Bodø har sendt bekymringsbrev til regjeringen om at asylanter med beskyttelsesbehov drar på ferie til hjemlandet etter å ha fått innvilget opphold.

«Hvor farlig er det egentlig i hjemlandet som gjør at man kvalifiserer for opphold når man bare etter noen måneder kan returnere dit på ferie?», skriver returrådgiver Beate Klette ved Bodø Mottakssenter i et bekymringsbrev til justisminister Anders Anundsen (Frp).

Klassekampen har fått tilgang til brevet.

Ingen kontroll Utlendingsdirektoratet (UDI) opplyser at det ikke er utreisekontroll i Norge, og at dette derfor er et tema UDI vet svært lite om.

- Vi vet også at en del reiser til naboland og tar seg inn i hjemlandet derfra, men dette er ting vi ikke har mulighet til å kontrollere, sier assisterende direktør Tone Loger Tveter i UDIs asylavdeling.

Hun sier at personer som har fått innvilget asyl med beskyttelsesbehov, i utgangspunktet er forpliktet til å ikke å reise tilbake til landet hvor de hevder at de blir forfulgt.

UDI kan trekke tilbake oppholdstillatelse og asylstatus i slike tilfeller.

- Jeg regner med at det vil bli vår oppgave å undersøke dette videre. Dette er en ordning som er ment for mennesker som har et reelt behov for beskyttelse, og da undergraver man asylinstituttet dersom man reiser tilbake til hjemlandet like etter at man har fått opphold, sier Tveter.

Krever handling Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari varsler at saken vil bli tatt opp med justisminister Anundsen.

- Dette er en sak som undergraver tilliten til asylinstituttet og som bør få konsekvenser i form av inndragelse av oppholdstillatelsen, da det er åpenbart at alle ikke har like stort beskyttelsesbehov. Tillitsordningen vi har i dag, uten noen form for reisekontroll, fungerer ikke, sier Keshvari til NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!