Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får inspisere tungtvannsfabrikk i Iran

IAEA slapp inn for første gang på over to år.

SLIPPER INN: IAEA får inspisere tungtvannsfabrikken i Arak i Iran på første gang på over to år. Foto: AFP PHOTO/ISNA/HAMID FOROUTAN/NTB Scanpix
SLIPPER INN: IAEA får inspisere tungtvannsfabrikken i Arak i Iran på første gang på over to år. Foto: AFP PHOTO/ISNA/HAMID FOROUTAN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har fått slippe inn på tungtvannsfabrikken i Arak i Iran for første gang på over to år.

- Ekspertene fra IAEA begynte besøket på Arak-anlegget søndag morgen, sier Behrouz Kamalvandi, talsmann for den iranske atomenergiorganisasjonen til det iranske nyhetsbyrået Fars.

Inspeksjonen kommer få uker etter at Iran og den såkalte 5+1-gruppen, bestående av USA, Kina, Russland, Storbritannia, Frankrike og Tyskland, ble enige om en avtale om Irans omstridte atomprogram.

Atomvåpen Ifølge Kamalvandi skal IAEA-inspektørene bare være på anlegget denne ene dagen. Inspektørene reiser søndag kveld tilbake til IAEA-hovedkvarteret i Wien der de vil gå gjennom det de fikk se i Arak.

Verdenssamfunnet mistenker at reaktoren som er under bygging i Arak, kan brukes til å produsere plutonium, som kan brukes til å lage atomvåpen, og ett av punktene i avtalen er at reaktorbyggingen skal stanse.

Urangruve IAEA har jevnlig inspisert reaktoren ved Arak, men sier det ikke er gjort betydelige endringer på den siden 2006. Men IAEA-inspektører har ikke vært på tungtvannsanlegget siden august 2011.

Ifølge atomavtalen skal IAEA også få slippe til på en urangruve i Gachin sør i Iran. Når dette anlegget skal inspiseres, er imidlertid ennå ikke avklart.

Atomavtalen mellom Iran og verdensmaktene har ført til en ny og langt mer positiv tone mellom Iran og omverdenen, og den vil trolig føre til at noen av de økonomiske sanksjonene mot landet blir hevet.

(NTB)