Får jobb i Nord-Norge etter endt utdanning

To eller tre år etter endt universitetsutdanning i Tromsø var åtte av ti kandidater i arbeid. De fleste arbeider i landsdelen, viser en undersøkelse gjennomført for Universitetet i Tromsø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||To eller tre år etter endt universitetsutdanning i Tromsø var åtte av ti kandidater i arbeid. De fleste arbeider i landsdelen, viser en undersøkelse gjennomført for Universitetet i Tromsø.

Bare en av 25 er jobbsøkere. Tre av fire kandidater fikk sin første jobb etter studiene i løpet av det første halvåret etter endt utdanning. Halvparten (49,8 prosent) av kandidatene som tok bachelor-, master- eller doktorgrad i 2007 og 2008, er nå i jobb i Troms fylke. Hver åttende kandidat (13,2 prosent) har fått seg jobb i Oslo. Deretter kommer Nordland (8,5 prosent) og Finnmark (7,3 prosent), viser undersøkelsen der TNS Gallup har fått svar fra 843 uteksaminerte kandidater.

Av dem som har tatt doktorgrad er to av tre i arbeid i Troms. Profesjonsstudiene i psykologi og medisin er ikke med i undersøkelsen. Men her vet universitetet fra andre undersøkelser at åtte av ti fortsatt jobber i Nord-Norge fem år etter endt utdanning.

Godt kvalifisert

Universitetsrektor Jarle Aarbakke er meget fornøyd med resultatene av kandidatundersøkelsen.

- Det er oppsiktsvekkende og gledelig at så mange får en jobb i landsdelen, og at de får en jobb de mener de er godt kvalifisert for. Arbeidsledigheten er lav i Nord-Norge. Denne undersøkelsen bekrefter at det er et godt arbeidsmarked. Vår utfordring er å kunne stille opp med enda flere arbeidsplasser i næringslivet som er tiltrekkende for studentene ved Universitetet i Tromsø, sier Aarbakke til NTB.

- Flere bedrifter

Han er likevel fornøyd med at mer enn hver fjerde (28 prosent) av de uteksaminerte kandidatene har fått jobb i det private næringsliv. Aarbakke tror denne andelen vil øke i årene som kommer.

- Men dette er en utfordring som også går til næringslivet. Vi trenger flere store bedrifter i Nord-Norge som etterspør universitetskandidater i nord, sier Aarbakke.

Kronargument

Å skaffe Nord-Norge høyt utdannet arbeidskraft var i sin tid kronargumentet for etableringen av Universitetet i Tromsø. Stortinget vedtok i 1968 å etablere universitetet som fire år senere ble åpnet av kong Olav. Det å sikre Nord-Norge kvalifisert arbeidskraft som blir i landsdelen har senere vært et tungt argument for etableringen av profesjonsstudier som medisin (1973), juss (1987), psykologi (1991), farmasi (1994) og tannlegestudiet som åpnet i 2004.

- Ved alle disse etableringene har vi sagt at det er en forutsetning at vi utdanner folk i og for landsdelen. Kandidatundersøkelsen viser at vi oppfyller denne målsettingen på nær sagt alle studiene ved Universitetet i Tromsø. Den viser også at studenter som ikke er fra landsdelen i stor grad velger det gode liv i Nord-Norge etter endt studium, sier Aarbakke.

(NTB)