Coronaviruset

Får julegave-refs

Sveriges justisminister dro på romjulssalg - stikk i strid med landets smittevernråd. - Risikerer å øke smittespredningen, sier svensk virusforsker. Også statsministeren er kritisk.

VAKSINESTART: Sverige er i gang med vaksineringen. - Dette er et lys i mørket, sier statsminister Stefan Løfven. Video: www.regjeringen.se Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 300 +372
innlagt 131 +6
døde 544 +1
påvist smittet 97 500 000+630.0K
døde 2 090 000 +14.7K
Se mer

Før jul uttalte Sveriges statsminister Stefan Löfven at den tradisjonelle «mellandagsrean» - romjulssalget - burde innstilles på grunn av coronapandemien.

- Vi kan selvfølgelig ikke ha romjulshandel som vi pleier, uttalte statsministeren under en pressekonferanse 18. desember.

Det stanset imidlertid ikke Socialdemokraternas justisminister Morgan Johansson fra å begi seg ut på forsinket julegavehandel andre juledag. Det melder svenske SVT.

REFSES: Justisminister Morgan Johansson i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
REFSES: Justisminister Morgan Johansson i Sverige. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer

- Forsinket julegave

Handleturen er stikk i strid med Folkhälsomyndighetens anbefalinger, som blant annet eksplisitt råder svenskene til å unngå trengsel i jul- og romjulssalget - spesielt på tidspunkter hvor mange befinner seg i butikkene.

- Jeg besøkte et kjøpesenter andre juledag for å handle en forsinket julegave til mine foreldre. Det var uforsiktig, og jeg burde planlagt innkjøpene bedre, skriver ministeren i en SMS til SVT.

Han legger til at han mener det var fullt mulig å holde sikker avstand under handleturen, og at det aldri oppsto trengsel.

På sin Twitter-side legger han til:

- Jeg kunne også konstatere at alle regler ble fulgt. Vakter sørget for at bare et begrenset antall ble sluppet inn av gangen, og at det var mulig å holde trygg avstand. Men selvfølgelig skal man unngå å ta unødvendige risker. Mea Culpa («Min skyld», red.anm.).

Får kritikk

Shoppingen vekker likevel reaksjoner.

- Umiddelbart føles dette utrolig upassende, så lenge det dreier som om noe som ikke kan unngås, som et apotekbesøk eller liknende, sier virusforsker Joakim Esbjörnsson-Klemendz ved Lunds universitet til SVT.

Han utdyper overfor Expressen:

- Ministere omfattes av de samme regler som andre mennesker.

Han sier svenskene skal avstå fra å oppsøke kjøpesentre hvis de ikke har et akutt ærend.

TÅLMODIGHET: - Vi må følge med på smittespredningen og være tålmodige, sier Espen Nakstad. Video: Johannes Fjeld Vis mer

- Det risikerer å øke smittespredningen. Man bør unngå steder hvor man risikerer å møte mennesker man ikke treffer til vanlig, for å ikke utsette seg selv og andre for smitte, fortsetter han.

Ifølge svenske Aftonbladet opererte kjøpesenteret Nova i Lund på maks tillat kapasitet da ministeren ankom. Johansson ble derfor stående i kø til mange nok hadde forlatt kjøpesenteret. Ifølge avisa hadde han med seg flere livvakter.

Forrige uke ble tre sykepleiere bortvist fra det samme kjøpesenteret da de protesterte mot nettopp årets julehandel. De bar plakater med påskrift som «Sykehuset kjemper, dere shopper», ifølge Expressen.

- Drar man på et kjøpesenter, har man rett og slett ikke tatt ansvar. Alle må forstå at en selv kan bli rammet. Vi har 30-åringer på intensivavdelingen, og snart ingen plasser igjen, sa en av dem til avisa.

- Uforsiktig

Dagens Nyheter skriver at Johansson og Löfven har vært i dialog om hendelsen.

- Statsministeren har hatt kontakt med justisministeren, som har redegjort for hendelsen andre juledag og muligheten for å holde sikker avstand under handlingen. Statsministeren deler justisministerens oppfatning om at det var uforsiktig, skriver regjeringssjefens pressesjef Mikael Lindström i en SMS til avisa.

Romjulshandelen har fått mye oppmerksomhet i Sverige den seineste tida.

- Det er spesielt viktig å holde smittespredningen nede i helgene. Det finnes noen uværsskyer. Det er for eksempel for mange som oppholder seg på butikker og kjøpesentre, sa generaldirektør Johan Carlson i Folkhälsomyndigheten under pressekonferansen 18. desember.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer