Får juling av sine egne

Ronald Rindestu vil arbeide for at Senterpartiet skal si Ja til EU. Men partifellene mener han er en forræder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Sp-toppen i Troms gikk i fjor høst til valg som fylkesordfører og nei-mann, i tråd med Sp's program. Men i det skjulte arbeidet han _ flere måneder før valget _ med å danne sitt Ja-nettverk.

- Standpunktet hans er greit nok, måten han har gjort det på er et svik mot partiet og velgerne, mener Noralf Leitring, leder i Troms Senterparti.

Men Rindestu tar ikke sjølkritikk.

- Det hadde gjort vondt uansett når jeg hadde gått ut. Jeg vil bare si at jeg ikke ønsker å bruke ukvemsord mot partifeller jeg har jobbet nært med i årevis, sier Rindestu.

I går debuterte Rindestu som politisk kamizake-pilot: Han stiller seg i spissen for organisjonen «Kysten inn i EU». Der er han _ med tre millioner NHO-kroner som startkapital _ ensom Sp-mann, sammen med oppdrettsbaroner og møbelprodusenter fra Vestlandet, høyrefolk og en lang rekke Ap-ordførere.

Vil redde kysten

- Jeg gjør dette for å bidra til å redde kysten. Vi trenger ikke den fundamentalismen som hittil har preget EU-debatten, sa Rindestu.

- Blant de 40 i nettverket ditt er det ikke en fisker. Hva med eierskapet til naturressursene?

- Jeg tror ikke Norge, som en stor kystnasjon, blir satt på sidelinja når vi skal diskutere framtidig forvaltning med EU.

ESA-president Einar Bull dukket opp på pressekonferansen og nikket anerkjennede.

- Jeg har kjent til initiativet en stund. Det er et uttrykk for at mange langs kysten ser at Norge har valgt feil vei ved å stå utenfor EU, mener Bull.

Rindestu fikk klapp på skulderen fra nordnorske samfunnstopper, som var samlet til konferanse på samme hotell. I bakgrunnen sto hans gamle Sp-venner og følte seg forrådt.

Sp's Don Quijote?

Rindestu mener det finnes flere Ja-folk i Sp som venter på en anledning til å stå fram.

- Flere vil følge etter meg. Mange i Sp ser behovet for en mer åpen EU-debatt i partiet. Det er en ulykke for Sp om det ikke er plass til EU-tilhengere, sier han til Dagbladet.

- Vil du også arbeide for å snu Sp i EU-saka?

- Helt klart. Jeg vil jobbe internt i partiet med det, sier han.

Andre vil helst at han ser seg om etter et nytt parti:

- Rindestu er håpløst naiv. Han blir veldig ensom i Sp etter dette og blir partiets svar på Don Quijote. Jeg tror han sjøl vil måtte gi opp kampen mot vindmøllene og finne seg et annet parti, sier Alf Ivar Samuelsen, Sp-ordfører i Flakstad.

- Jeg synes Rindestu har opptrådt uryddig i forhold til velgerne og sitt eget fylkeslag. Han burde gått ut med dette før valget. Når det er sagt vil vi ikke sette i gang noen prosess mot ham, sier Sp-leder Åslaug Haga.

PERSONA NON GRATA I SP: Fylkesordfører i Troms, Ronald Rindestu sier Ja til EU, og får knusende kritikk fra Noralf Leitring og andre partifeller.