SISTE SKANSE: KrF-leder Knut Arild Hareide flankert av nestleder Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan på det siste KrF-årsmøtet i Østfold tirsdag. De tre fronter henholdsvis rød, blå og gul side i oppløpet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SISTE SKANSE: KrF-leder Knut Arild Hareide flankert av nestleder Olaug Bollestad og stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan på det siste KrF-årsmøtet i Østfold tirsdag. De tre fronter henholdsvis rød, blå og gul side i oppløpet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

KrFs veivalg:

Får kald skulder fra regjeringens velgere

KrFs landsmøte kan lande på å gå inn i Erna Solbergs regjering på fredag. Ifølge Dagbladets meningsmåling, vil de få en lunken velkomst.

- Hvis KrF konkluderer med at de ikke vil kaste Erna Solberg som statsminister på lørdag, men starte sonderinger med Høyre, Frp og Venstre, så vil de bli tatt godt imot, forsikrer Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Dagbladet.

Men ikke alle Høyres velgere er enige med ham.

Kun fire av ti Høyre-velgere ønsker KrF velkommen inn i Erna Solbergs regjering. Det viser en meningsmåling Ipsos har gjennomført for Dagbladet blant et representativt utvalg av norske velgere.

Også blant Frp og Venstres velgere er det et mindretall som ønsker at KrF skal gå inn i dagens regjering. På den andre siden er det et klart flertall av Arbeiderpartiet og Senterpartiets velgere som synes at KrF bør velge dem.

Kald vind fra høyre

I de to største regjeringspartiene er det nesten like mange som vil at KrF skal fortsette i opposisjon til dagens regjering, som de som vil ha dem med på laget:

  • Av Høyres velgere vil 42 prosent ha KrF inn i regjeringen, 36 prosent vil at de skal fortsette i opposisjon, 21 prosent har ingen mening om saken og én prosent vil at KrF skal velge Støre.
  • Av Fremskrittspartiets velgere er det 41 prosent som vil ha KrF inn i regjeringen, 37 prosent som vil ha dem i opposisjon, 17 prosent som ikke har noen mening og fem prosent som vil at de skal velge Støre.

- Det er ikke voldsom entusiasme blant Høyre og Frps velgere for å få KrF inn i regjeringen, kommenterer valgforsker Johannes Bergh til Dagbladet.

Bergh tror noe av årsaken til den lunkne mottakelsen kan ligge i at det har vært et komplisert samarbeidsklima på borgerlig side helt siden valget i 2013.

- Det har vært tøffe tak mellom KrF på den ene siden og Høyre og Frp på den andre, særlig i forbindelse med budsjettprosessene. Nå ser man kanskje at man må inngå større kompromisser som kan være til ulempe for Frp og Høyres egen politikk, hvis KrF skal inn i regjering, sier Bergh.

- Hjertelig velkommen

Sanner peker derimot på at Høyre lenge har ønsket seg et bredt ikke-sosialistisk flertall.

HØYRE: Nestleder Jan Tore Sanner (H) ønsker KrF velkommen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HØYRE: Nestleder Jan Tore Sanner (H) ønsker KrF velkommen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg er glad for at flertallet av de som har bestemt seg, ønsker en regjering som også inkluderer KrF, sier Sanner.

- Hva vil du si til Høyre-velgerne som helst vil ha KrF i opposisjon?

- De er vel godt fornøyd med den regjeringen de har. Men konkluderer KrF positivt på lørdag, så er de hjertelig velkommen, sier Sanner.

Også parlamentarisk nestleder i Frp, Helge André Njåstad, tolker resultatet slik at samarbeid mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF er naturlig.

Fremskrittspartiet: Helge André Njåstad mener meningsmålingen peker i retning borgerlig regjering.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Fremskrittspartiet: Helge André Njåstad mener meningsmålingen peker i retning borgerlig regjering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Å fortsette i opposisjon tolker vi som at KrF beholder posisjonen de har hatt frem til nå, med utstrakt samarbeid med regjeringen. For Frp er politikken uansett viktigst, skriver han i en epost til Dagbladet.

Dersom de 37 prosentene av Frps velgere som vil ha KrF i opposisjon får viljen sin, blir regjeringen sittende enn så lenge. Da blir spørsmålet om KrF kan støtte regjeringens statsbudsjett. Også KrF-representanter som i utgangspunktet støtter dagens situasjon, har ikke utelukket at regjeringen kan felles på budsjettet eller andre saker.

Venstre-velgerne mest skeptiske

Venstres velgere er de som er mest skeptisk til KrF av de tre regjeringspartiene.

Blant Venstre-velgerne er det kun 16 prosent som vil ha dem inn i regjeringen, mens hele 41 prosent vil at KrF skal velge fortsatt opposisjon. Fem prosent vil at KrF skal velge Støre, og 38 prosent har ingen mening.

- Jeg synes egentlig det er litt overraskende. Man skulle kanskje tro at sentrumsfløyen i regjeringen kunne bli styrket, og at det ville være til fordel for Venstre, sier Bergh.

VENSTRE: Parlamentarisk leder Terje Breivik i Venstre mener Venstre og KrF har samarbeidet godt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VENSTRE: Parlamentarisk leder Terje Breivik i Venstre mener Venstre og KrF har samarbeidet godt. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- På de fleste velgerundersøkelser er det mindre avstand mellom Krf og Venstres velgere enn det er mellom Krf og Frps velgere, fortsetter han.

Parlamentarisk leder i Venstre, Terje Breivik, mener målingen viser at det er stor oppslutning blant Venstres velgere om regjeringsprosjektet.

- Venstre og KrF er to ulike partier, men vi har i lang tid hatt et godt samarbeid. Det at vi har stått sammen har gitt store gjennomslag for viktige sentrumssaker, skriver Breivik i en epost til Dagbladet.

Rødere enn landsmøtet

Totalt sett er det flest som mener KrF bør gå sammen med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Dette alternativet er det 30 prosent som støtter, mens kun 17 prosent mener KrF bør gå inn i dagens regjering. 24 prosent mener KrF bør fortsette i opposisjon, mens 29 prosent har ingen mening.

Også KrFs egne velgere er rødere enn landsmøtet. Her er det kun 18 prosent som vil inn i Solberg-regjeringen, mens hele 40 prosent vil se til venstre og Jonas Gahr Støre.

- Overvekten er ganske stor, og resultatet er statistisk signifikant, sier Bergh.

KrF-leder Knut Arild Hareide er svært glad for at Ap- og Sp-velgerne ser positivt på å samarbeide med KrF, og at også KrF-velgerne foretrekker det han kaller et sentrum-moderat samarbeid.

- Jeg tror det er fordi velgerne ser positivt på at en slik regjering vil gjøre noe med fordelingspolitikk, distriktspolitikken og vil se verdiene av vår kristne kulturarv, sier Hareide til Dagbladet.

Etter alt å dømme, kan det likevel bli flertall på fredagens landsmøte for at KrF skal gå inn i regjering med Høyre, Venstre og Frp. Flertallet av delegatene som er valgt av årsmøtene, har Solberg-regjeringen som sitt foretrukne standpunkt dersom de blir nødt til å velge.

Dersom et benkeforslag om å snu opp ned på voteringsrekkefølgen får flertall, kan det likevel ende annerledes. Det finnes nemlig et stort mindretall som foretrekker opposisjon.

Hareides støttespillere har heller ikke gitt opp å overbevise nok delegater til å komme over til rød side, slik at det blir seier for Hareide.

Varm velkomst

Blant Arbeiderpartiet og Senterpartiets velgere er det et klart flertall som mener KrF bør velge å gå i regjering med dem:

  • Blant Arbeiderpartiets velgere er det 64 prosent som vil at KrF skal gå i regjering med dem, 17 prosent som vil at de skal fortsette i opposisjon, fire prosent som vil at de skal gå inn i dagens regjering og 14 prosent som ikke har noen mening.
  • Blant Senterpartiets velgere er det 63 prosent som vil at KrF skal gå i regjering med dem, 14 prosent som vil at de skal fortsette i opposisjon, tre prosent som vil at de skal gå inn i dagens regjering og 19 prosent som ikke har noen mening.

- På rødgrønn side er det et tydelig ønske om at KrF skal skifte side. Det er ikke så rart, fordi det vil jo føre til en ny regjering, men det er også uttrykk for at rødgrønne velgere har et positivt syn på KrF, sier Bergh.

ARBEIDERPARTIET: Nestleder Hadia Tajik mener de deler verdigrunnlag med KrF. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
ARBEIDERPARTIET: Nestleder Hadia Tajik mener de deler verdigrunnlag med KrF. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Ap-nestleder Hadia Tajik er ikke overrasket over tallene.

- På mange områder som er viktig for våre velgere deler vi verdigrunnlag med KrF. Områder som betydningen av solidaritet, å utjevne forskjeller og en ambisiøs klimasatsing, er noe av det som venstresiden har til felles med KrF, sier Tajik til Dagbladet.

- Er politikerne i Ap like positive til å få KrF i regjering som velgerne deres?

- I ulike deler av landet har vi allerede samarbeid med KrF, så dette har vi erfaring med. Også i opposisjon har vi landet flere viktige flertallsvedtak sammen, sier Tajik.

SV for, MDG og Rødt delt

Blant velgerne til de tre partiene som ikke er aktuelle for regjeringssamarbeid – SV, MDG og Rødt – fordeler preferansene for KrFs retningsvalg seg slik:

  • SV: 55 prosent vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, 27 prosent vil at de skal fortsette i opposisjon, 17 prosent har ikke noen mening og ingen har svart at KrF bør gå inn i dagens regjering.
  • MDG: 43 prosent vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, 24 prosent vil at de skal fortsette i opposisjon, 20 prosent har ikke noen mening og 13 prosent har svart at KrF bør gå inn i dagens regjering.
  • Rødt: 30 prosent vil at KrF skal gå i regjering med Ap og Sp, 30 prosent vil at de skal fortsette i opposisjon, 35 prosent har ikke noen mening og fire prosent svart at KrF bør gå inn i dagens regjering.