Får kampflytilbud i dag

I dag leverer JAS Gripen og Joint Strike Fighter tilbudspakka som avgjør hvilket kampfly Norge vil velge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Klokken 14.00 går fristen ut for den såkalte «Request for Binding Information» (RBI) som jagerflytilbyderne skal overlevere Norge.

Overleveringen markeres allerede klokken ni i dag morges, der amerikanske Lockheed Martin og svenske JAS Gripen gir en kort presentasjon av tilbudspakken de leverer den norske stat.

RBI-dokumentene inneholder den siste og mest omfattende bindene informasjonen om kampflypakken de tilbyr Norge.

I hovedsak kan tilbudet deles i tre:

 • Kampflyets tekniske og taktiske spesifikasjoner og egenskaper
 • Vedlikehold, pilottrening og samarbeidsavtaler i flyets levetid
 • Industriavtaler og gjenkjøpsavtaler

  Det er massive dokumenter som overleveres og nå skal gjennomgås av kampflyprosjektet som ledes av Forsvarsdepartementet. Hvert dokument er trolig på flere tusen sider.

  - Dette er den store milepælen i prosjektet. Vi er inne i den siste og avgjørende fasen. Det er disse dokumentene som nå skal nøye gjenomgås, analyseres og evalueres, før prosjektet leverer sin instilling om hvilket tilbud som er best for Norge, sier informasjonsansvarlig for kampflyprosjektet, major Jarle Ramskjær.

  Regjeringen vil i løpet av høsten bestemme seg for hvilket av jagerflyene Norge velger - og begynne konkrete kontraksforhandlinger med denne tilbyderen.

  Det er usikkert om offentligheten i dag vil få vite den konkrete prislappen tilbyderne har på sine tilbud.

  - Vi har ikke lagt noen bindinger på presentasjonene de skal ha i dag. Og selv om RBI-dokumentene gir oss prisideer, gjenstår det å se i hvor stor grad de binder seg til en fast pris i denne omgangen. Den endelige prisen vil uansett være gjenstand for de konkrete kontraktsforhandlingene etter at regjeringen har valgt fly, sier Ramskjær til Dagbladet.no.

  Klokken 09.00 starter presentasjonen på Artilleriloftet på Akershus festning. Klokken 10.30 har Lockheed Martin-direktør Tom Burbage invitert til en egen pressekonferanse for å utdype det amerikanske tilbudet, mens Sveriges ambassadør Michael Sahlin utdyper det svenske tilbudet under et pressetreff på ambassaden klokken 12.00.

  Følg saken på Dagbladet.no.

HALVT AMERIKANSK: JAS Gripen er produsert av Saab i Sverige, men store deler av flyet består av amerikansk teknologi. Foto: SCANPIX
HALVT AMERIKANSK: JAS Gripen er produsert av Saab i Sverige, men store deler av flyet består av amerikansk teknologi. Foto: SCANPIX Vis mer
Får kampflytilbud i dag
USYNLIG PÅ RADAR: "Stealth" er et av de viktigste argumentene for Joint Strike Fighter.
JAKTER PÅ MILLIARDKONTRAKT: Lockheed Martins visepresident og JSF-sjef Tom Burbage .
FIKK SE SUPER-JAS: Forrige uke fikk forsvarsministeren se "Super-JAS", en spesialbygd versjon av JAS Gripen for norske forhold.