Får kanskje vite årsaken til forliset i kveld

«Marina» heves akkurat nå.

HEVES: Vraket av sjarken "Marina" heves i dag. Politiet har radardata som indikerer at sjarken og det russiske lasteskipet Mekhanik Tjulenev kan ha kollidert vest for Andøy. Bildet  viser sjarken med fiskerinummer F-252-M. Fartøyet ble senere solgt og fikk fiskerinummer N-115-Ø.
Arkivfoto: Arild Engelsen Skipsfoto / SCANPIX
HEVES: Vraket av sjarken "Marina" heves i dag. Politiet har radardata som indikerer at sjarken og det russiske lasteskipet Mekhanik Tjulenev kan ha kollidert vest for Andøy. Bildet viser sjarken med fiskerinummer F-252-M. Fartøyet ble senere solgt og fikk fiskerinummer N-115-Ø. Arkivfoto: Arild Engelsen Skipsfoto / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Vraket av den norske fiskesjarken «Marina», som forliste 3. mars, er akkurat nå i ferd med å bli hevet av fartøyet «Geosund» fra Subsea Norway.

Dette bekrefter operasjonssentralen ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Vraket ligger på 80 meters dyp utenfor Andøya, og kan gi svaret på om sjarken ble rent i senk av den russiske lastebåten «Mekhanik Tyulenev».

Forsinket
- Operasjonen går som planlagt; det tar kanskje litt lenger tid enn vi hadde trodd, sa havariinspektør John Wilsgaard til Dagbladet.no før hevingen startet.

Et ubemannet undervannsfartøy (ROV) har i hele dag inspisert vraket og forberedt hevingen, som må skje ytterst forsiktig av frykt for at viktig bevismateriale blir ødelagt.

Det var blant annet en line som førte til at operasjonen ble forsinket.

- Den var viktig å fjerne slik at den ikke hengte seg fast i ROV-en. Vi har filmet vraket fra topp til bunn, slik at vi har best mulig dokumentasjon, sier Wilsgaard.

Får kanskje svar i kveld
Fiskeren Kristian Knudsen (68) er antatt omkommet i forliset.

RIPER I LAKKEN: Politet undersøker riper på lasteskipet som de tror kan stamme fra en kollisjon
Foto: Erik Veigård / Scanpix
RIPER I LAKKEN: Politet undersøker riper på lasteskipet som de tror kan stamme fra en kollisjon Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer

Politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt tror man allerede i kveld kan få svar på om «Marina» ble utsatt for en kollisjon.

- Det avhenger av hvordan sjarken ser ut. Svaret får vi muligens i kveld. Vi vil sikkert se på sjarken med det blotte øyet om det har vært en kollisjon. Vi regner med å få et ganske klart svar når båten er på land, sier Ravnåsen til Dagbladet.no.

Vraket av «Marina» vil i løpet av kvelden bli fraktet til kystvaktbasen på Sortland for videre tekniske undersøkelser.

Det russiske lasteskipet «Mekhanik Tyulenev» ligger fortsatt i arrest i Bodø, blant annet på grunnlag av radarbilder som viser at de var svært nær sjarken rett før forliset.

Nye avhør
Kapteinen er mistenkt for uaktsom navigering og risikerer to års fengsel.

- Avhengig av resultatet på hevingen så vil vi muligens gjennomføre nye avhør, sier politiadvokat Steffen Ravnåsen ved Midtre Hålogaland politidistrikt.

Politiet har blant annet gått gjennom loggbøkene fra det russiske skipet, og avhørt mannskapet om bord. De fastholder fortsatt at de ikke har merket noe sammenstøt.

Havarikommisjonen presiserer at de holder alle muligheter åpne, og understreker viktigheten av å komme til en konklusjon og finne ut hva som skjedde på havet den fatale dagen.

- Det er viktig for alle: Pårørende, familie, venner og lokalbefolkning at vi får et svar på hva som har skjedd, sier havariinspektør Wilsgaard.

I BODØ: Lasteskipet ligger i arrest. 
Foto: Erik Veigård / Scanpix
I BODØ: Lasteskipet ligger i arrest. Foto: Erik Veigård / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer