OPPTØYENE GIR ET KICK: Gjengmedlemmet James forteller til Dagbladet at de får et kick av å slåss mot politiet.    REUTERS/Darren Staples
OPPTØYENE GIR ET KICK: Gjengmedlemmet James forteller til Dagbladet at de får et kick av å slåss mot politiet. REUTERS/Darren StaplesVis mer

Får kick av å jage politiet

- Vi skjønte at vi kunne vinne over politiet på gata. Det ga oss et kick, sier gjengmedlemmet James til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Mellom boligprosjektene i den belastede området Acton i London forsøker vanlige folk å leve livet som normalt i etterkant av opptøyene, volden og ødeleggelsene som preget London i tre dager.

Det er nesten ingen i uniform å se, bortsett fra i den travle handlegaten som utgjør sentrum av bydelen Acton.

Sirener bryter hyppig gjennom trafikkstøyen og det politiet anser som mistenkelige personer blir stoppet og sjekket på gata.

Noen hundre meter lengre sør, mellom grå boligblokker og røde mursteinsrekkehus blir fattigdommen tydeligere. Her har kriminelle gjenger kontrollen.

Angrepet uten grunn
- Faen ta myndighetene og politiet, sier James (19).

Han og tre kamerater henger utenfor en kebabsjappe i hovedgata i Acton. Alle er kledd i svarte hettegensere og caps. Tydelige tatoveringer er synlige på hals og armer.

- Politiet kødder med oss hver dag. Spesielt når man ser ut sånn som oss. Svarte gutter som holder sammen, sier James.

Han forteller at han flere ganger har fått juling av politifolk uten grunn.

- På TV er de verdens snilleste og skal løse problemene i London. Virkeligheten bak i en politivogn er en helt annen. Da slår de, sier James.

Ikke på grunn av Mike Duggan
James har fått med seg opprinnelsen til opptøyene. Mordet på gjengsjefen Mike Duggan og demonstrasjonen som utartet forrige lørdag.

- Opptøyene i Manchester og andre byer har ingenting med drapet som utløste uroen i London. Årsaken til at dette har fortsatt er at vi skjønte at vi faktisk kunne vinne over politiet på gata. Jeg synes plyndringen av butikker og brannpåsettelse er en uting, men det åjage poltiet, det er der spenningen ligger, sier James til Dagbladet.

Gjengkriminalitet
Acton har vært plaget av gjengkriminalitet og rivalisering mellom ulike grupper. Folk Dagbladet har snakket med som bor i området forteller at politiet sjelden tar turen inn mellom boligprosjektene. Også James og kameratene holder seg til bestemte ruter når de vanligvis beveger seg i området.

- Men nå under opptøyene er det fred mellom gjengene. Vanligvis ville jeg kommet i trøbbel om jeg hadde fortsatt 500 meter opp i gata, men nå er det faktisk ganske koselig å være her, sier James, som tror det hele faller tilbake til vanlig mønster om få dager.