Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får kjeft for Giske-utspill

Ap-leder Jonas Gahr Støre får både kritikk og ros fra egne partifeller for å nekte å sette foten ned for at Trond Giske kan velges til fylkesleder.

INTERVJU SKAPER SPLID: Jonas Gahr Støres uttalelser om mulig Giske-comback skaper splid blant Giskes kritikere i Ap. Foto: Hans Arne Vedlog
INTERVJU SKAPER SPLID: Jonas Gahr Støres uttalelser om mulig Giske-comback skaper splid blant Giskes kritikere i Ap. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Jon Reidar Øyan, bystyrerepresentant for Ap i Oslo og en sentral person i Ap's homonettverk, er en av dem som er kritisk til uttalelsene fra Støre.

- Jeg har fått lov til å gjøre Kristin Bergersens ord til mine, skriver han i en melding til Dagbladet.

Han viser til at Bergersen på Facebook har skrevet at det i Ap ikke er plass til tillitsvalgte som hun hevder «misbruker makt, trakasserer unge kvinner og er mest opptatt av seg selv og sin egen karriere».

«Vi må ikke glemme at vi jobber for noe som er større enn oss selv», skriver hun videre.

- Det er godt sagt, mener Øyan.

Arbeiderpartiets ledelse har konkludert med at Trond Giske har brutt partiets retningslinjer for seksuell trakassering, men har ikke tatt stilling til om det er snakk om trakassering i lovens forstand. Giske bestrider konklusjonen.

Kristin Bergersen er tidligere Ap-politiker og tidligere statssekretær i justisdepartementet. Hun ledet også Aps homonettverk, men meldte seg ut av Ap på grunn av behandlingen av metoo-sakene knyttet til Trond Giske.

- Trøndelag avgjør

Det var i et intervju med NTB i dag, at Jonas Gahr Støre gjorde det klart at han ikke ville stille seg i veien hvis Trøndelag Ap vil velge Trond Giske som fylkesleder.

- Trøndelag avgjør valg av sin ledelse og hvem de vil at skal fronte det fylket inn på 2020-tallet. Det er deres valg, sier Støre til NTB.

Bakteppet er en artikkel i Adresseavisen mandag der avisa skriver at Giske er favoritt når Trøndelag Ap skal velge fylkesleder.

Ap-lederen ville heller ikke utelukke at Giske kan få en mer aktiv rolle i partiet fram mot valget i 2021.

SNAKKER UT: Haddy Njie forteller i programmet Lindmo på NRK om samtalene hun har hatt med ektemannen Trond Giske. Video: NRK Vis mer

- Vi trenger at alle valgte i Arbeiderpartiet bidrar og trekker i samme retning og bruker kompetansen sin der den er etterspurt og der den trengs, uttalte Støre i intervjuet.

- Klokt av Støre

Fra Namsos-ordfører Arnhild Holstad får Støre derimot støtte for sine uttalelser.

Dette til tross for at hun i et brev til valgkomiteen i Trøndelag ifølge Adressa har gjort det klart at hun ikke blir med i styret dersom Giske blir styreleder.

- Jeg synes det er klokt av Støre. Lokaldemokratiet må få råde. Det jeg hører ham si er at han ikke vil legge seg bort i det, og det synes jeg er bra i denne konkrete saken. Valgkomiteen i Trøndelag Ap har akkurat begynt å jobbe med denne saken og det må de få gjøre uten at partiledelsen skal legge seg borti det, sier Holstad som er moren til Hadia Tajiks ferske rådgiver Jorid Nordmelan.

Hun er likevel klar på at hun ikke vil ha Giske inn i det viktige vervet som fylkesleder.

- Svaret jeg ga til valgkomiteen taler for seg. Vi trenger en samlende leder i Trøndelag AP nå, der vi har slått sammen to fylker med like kulturer. Det er åpenbart at jeg ikke synes Giske er den samlende lederen som Trøndelag Ap trenger.

Årsmøtet i Trøndelag Ap holdes fra 20. til 22. mars neste år.

Giske selv har ikke svart på om han vil stille som kandidat, og vil ikke kommentere denne saken overfor Dagbladet.

Det er heller ikke avklart om sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø ønsker gjenvalg.