Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får kjeft for hemmelighold

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier hun sendte over den omstridte rapporten da den var ferdig, men ingenting er endret i den på fem måneder.

UTSATT: Dagens planlagte stortingsbehandling av Forsvarets salg av utrangert materiell ble utsatt da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) så sent som fredag leverte kontrollkomiteen en ny bunke dokumenter i saken.  - Dette er det verste jeg har vært med på når det gjelder å få ut informasjon, sier Martin Kolberg (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
UTSATT: Dagens planlagte stortingsbehandling av Forsvarets salg av utrangert materiell ble utsatt da forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) så sent som fredag leverte kontrollkomiteen en ny bunke dokumenter i saken. - Dette er det verste jeg har vært med på når det gjelder å få ut informasjon, sier Martin Kolberg (Ap). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kontrollkomitémedlemmer raser mot forsvarsministerens sommel med å sende over en helt sentral rapport som beskriver hvordan Forsvarets utrangerte utstyr blir solgt. Dagbladet har siden juni 2014 avslørt hvordan slikt utstyr har endt opp i Nigeria, Eritrea og Sudan. Kontrollkomiteen har jobbet med saken i ett og et halvt år.

- Vi har bedt om all dokumentasjon. Det vi ser i denne saken, som i en rekke andre saker, er at vi må hale og dra for å få ut informasjon.  Jeg er så lei alt dette byråkratiske flisespikkeriet om rapporter og datoer. Kan vi ikke komme til saken? Det er ikke noen grunn til å tøye dette nå. Jeg er så lei og sliten av alt dette. Hele komiteen er det, sier komitéleder Martin Kolberg til Dagbladet.

Datokrangel Frustrasjonen bunner i at de bare fikk én arbeidsdag på å lese en 139 siders revisjonsrapport som Forsvarsdepartementets revisorer har laget. Skjønt Søreide og komitémedlemmene er ikke enige om de fikk en, to, tre eller fire dager på å lese rapporten.

- Jeg kan ikke ta stilling til hvordan Stortinget har disponert dagene fra torsdag, men jeg legger til grunn at vi la den fram for Stortinget på torsdag. Men jeg har full forståelse for at komiteen ønsker mer tid på den, sier Søreide til Dagbladet.

- Det er en meget omfattende rapport med to vedlegg som ble oversendt Stortinget torsdag, registrert inn på fredag og mottatt av komiteen i går, sa Martin Kolberg fra Stortingets talerstol.

Unøyaktigheter Han ba om at Stortinget utsetter hele behandlingen av den omfattende saken. Tidligere på dagen hadde kontrollkomiteen krisemøte for å diskutere hvordan de skulle forholde seg til at de plutselig hadde en hel bunke nye dokumenter i saken.

- Det har vært så mye unøyaktigheter i denne saken fra før. Jeg går ikke til Stortinget med en innstilling som kanskje ikke er riktig, sier Kolberg.

Per Olaf Lundteigen (Sp) er fornøyd med at Stortinget sier kraftig ifra til Søreide om at dette er uakseptabelt.

- Dette er manglende respekt for Stortinget og nå slår kontrollkomiteen tilbake. Vi setter skapet på plass og jeg er stolt, sier han.

Uendret Men forsvarsministeren vil ikke si at hun angrer på at hun satt fem måneder på rapporten.

- Vi sendte over rapporten da den var ferdig. Vi har lagt vekt på å gjøre et godt arbeid med rapporten, sier Søreide.

Hun viser til at rapporten ble omtalt i både høringene og i korrespondanse med komiteen.

- Men den var jo ferdig 23. november?

FRUSTRERT: Martin Kolberg (Ap) er frustrert over å måtte hale og dra for å få ut informasjon fra forsvarsministeren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FRUSTRERT: Martin Kolberg (Ap) er frustrert over å måtte hale og dra for å få ut informasjon fra forsvarsministeren. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Den var ikke ferdig 23. november. Den var ferdig nå.

Selve rapporten er uendret siden 23. november. Det Søreide viser til er at departementet har laget et 14 siders vedlegg som går gjennom foreslåtte tiltak til forbedringer og status på gjennomføringen av dem.

- Trengte dere fem måneder på å lage vedlegget?

- Dette er et stort sakskompleks. Derfor har vi gjort et grundig arbeid og kan gi komiteen en oppstilling av de tiltakene vi har gjennomført og det som er under gjennomføring.

- Men hvis dere trengte fem måneder på å jobbe med den, hvordan kan dere forvente at Stortinget skal gjennomgå den på én dag?

- Det er forskjell på det å implementere tiltak i en rapport og det å lese en rapport. Rapporten ble oversendt på torsdag, sier hun.

ANGRER IKKE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tar ikke selvkritikk på at de satt fem måneder på en revisjonsrapport om Forsvarets salg.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANGRER IKKE: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide tar ikke selvkritikk på at de satt fem måneder på en revisjonsrapport om Forsvarets salg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart