Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Per Sandberg: - Gud bedre meg

Får krass kritikk etter avisbrenning:
- Forkastelig og mørkt

«Alvorlig», sier kritiker. «Gud bedre meg for noen veikinger», svarer Per Sandberg.

Her er Bahareh Letnes og tidligere fiskeriminister Per Sandberg avbildet på kjærlighetstur i Iran. Tidligere i høst kom de ut med boka «Fremmede makter har flyttet inn». Nå er de aktuelle med en bildeserie i Natt & Dag som har vekket voldsom debatt. 
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
Her er Bahareh Letnes og tidligere fiskeriminister Per Sandberg avbildet på kjærlighetstur i Iran. Tidligere i høst kom de ut med boka «Fremmede makter har flyttet inn». Nå er de aktuelle med en bildeserie i Natt & Dag som har vekket voldsom debatt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er et knallhardt angrep på den frie presse. Å brenne aviser gjøres i regimer vi overhodet ikke vil sammenligne oss med. Jeg synes det er forkastelig, sier forlegger, og tidligere journalist, Vidar Kvalshaug til Dagbladet.

- FORKASTELIG: Det er dommen fra forleggeren, og den tidligere journalisten, Vidar Kvalshaug, over de ferske bildene av Sandberg og Letnes. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- FORKASTELIG: Det er dommen fra forleggeren, og den tidligere journalisten, Vidar Kvalshaug, over de ferske bildene av Sandberg og Letnes. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Ferske Natt & Dag-bilder av den avgåtte fiskeriministeren Per Sandberg (Frp) og kjæresten Bahareh Letnes vekker voldsom debatt på sosiale medier.

På ett av bildene brenner Sandberg og Letnes en utgave av VG med Gro Harlem Brundtland på forsiden. Letnes holder avisa mens Sandberg tenner på med lighter.

På et annet bilde poserer Letnes som frihetsgudinnen med et brennende VG i hånda. Bildeserien omtales av Natt & Dag som Sandberg og Letnes' kommentar til «hysteriet» rundt dem tidligere i år.

- Er du ikke litt humørløs nå, Kvalshaug?

FÅR REAKSJONER: Spesielt dette bildet i Natt & Dag-bildeserien blir møtt med reaksjoner. Et annet bilde i bildeserien viser Sandberg som tenner på avisa. Faksimile: Instagram / Natt & Dag
FÅR REAKSJONER: Spesielt dette bildet i Natt & Dag-bildeserien blir møtt med reaksjoner. Et annet bilde i bildeserien viser Sandberg som tenner på avisa. Faksimile: Instagram / Natt & Dag Vis mer

- Nei. Jeg synes dette er alvorlig, det er ingen spøk, selv om jeg registrerer at mange synes bildene er morsomme. Det er med høy bevissthet når et tidligere regjeringsmedlem brenner en avis - vi må anta at Per Sandberg vet hva han gjør. Han har stått i konflikt med pressen i lang tid, og truet med søksmål. Det virker han til å ha gitt opp, så da velger han heller å brenne en avis i full offentlighet. Det er jævlig mørkt.

Varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam (Ap), skriver på Twitter at hun ikke liker bildene med avisbrenning.

- Jeg heier på kjærligheten, også den mellom Sandberg og Letnes. Hvis Sandberg er uenig i det mediene skriver, så bør han heller bidra til en opplyst debatt, framfor å provosere med å sette fyr på den frie pressen, utdyper hun.

- Sandberg er ikke statsråd lenger, og dette er bilder med litt snert. Er det så farlig?

- Vi må ta sånne ting på alvor. Det handler om signalene Sandberg sender, han har fortsatt mye uformell makt. Pressefrihet er viktig, det er en vedvarende kamp vi må ta. De kunne satt fyr på noe annet enn en avis for å få bildet til å ligne på frihetsgudinnen.

- Gud bedre for noen veikinger

Å brenne aviser og bøker gjøres ofte for å markere avstand fra innholdet og minske legitimiteten til det trykte ord. Av mange regnes det som en handling som går på akkord med ytrings- og pressefriheten.

Per Sandberg sier til Dagbladet at reaksjonene er helt forventet fra «noen helt fullstendig «selvhøytidelige» fra pressen».

- Allmennheten skal akseptere og bøye seg, legge seg flat og krype for den fjerde statsmakt. De gjemmer seg bak satire og andre unnskyldninger for å kunne «rive i stykker» uskyldige mennesker (Bahareh Letnes). Når hun svarer med samme metoder, bruker de offerrollen og store bokstaver. Selv skal de beskyttes fra all kritikk og satire. Gud bedre meg for noen veikinger. Jeg er den sterkeste forsvarer av ytringsfriheten, det samme er Bahareh Letnes. I ytringsfrihetens navn, så bruker hun den, skriver Sandberg i en tekstmelding til Dagbladet

Anundsen, Amundsen, Sandberg

Kvalshaug minner om at Sandberg ikke er første tidligere regjeringsmedlem fra Frp som har stått i konflikt med pressen. Tidligere justisminister Anders Anundsen (Frp) brant utgaver av Tønsberg Blad, mens tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sammenlignet avisa Nordlys med sovjetavisa Pravda.

- Det begynner nå å bli en lang rekke tidligere regjeringsmedlemmer fra Frp som har gått til angrep på pressen. Det er betenkelig, sier han.

VGs sjefredaktør Gard Steiro sier han ikke ønsker å kommentere saken.

Frp viser til kunstnerisk frihet

Morten Wold, Frps kulturpolitiske talsperson, viser til den pågående debatten rundt Black Box-teateret. Her omtales Frp-ere som rasister, og Wold har forsvart teaterets rett til ytring i kunstens navn. Han ser paralleller til Sandbergs bilde.

- Også dette må kunne sies å være innenfor den kunstneriske frihet - når Black Box-teaterets oppsetning er det. Noen vil sikkert reagere på avisbrenningen, men når man ser i hvilken kontekst bildene er tatt, så velger jeg ikke å mene noe om det, sier Wold til Dagbladet.

Sandberg gikk av som fiskeriminister etter rekke kritiske presseoppslag i sommer. Frp-profilen hadde reist til Iran på ferie med sin nye kjæreste, og med i håndbagasjen var tjenestetelefonen, som han skal ha sendt 153 tekstmeldinger med i løpet av turen.

Vurderte rettslige skritt

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sier at det på generelt grunnlag er en betydelig risiko mot mobiler i land som Iran. Sandberg uttalte seg også positivt om Iran, noe flere av hans egne partifeller reagerte på, og han deltok på feiringen av islamsk revolusjonsdag.

I boka «Fremmede makter har flyttet inn», som kom på Juritzen forlag tidligere i høst, forsvarte Sandberg seg mot kritikken.

I intervju med Dagbladet 14. august avslørte Sandberg at han vurderte søksmål mot enkelte mediehus.

- Vi får hjelp av advokater, og vil saumfare mediedekningen. Verken Bahareh eller jeg utelukker rettslige skritt mot flere medier, sa Sandberg, som senere la til at deler av norsk presse hadde «henrettet» Bahareh Letnes gjennom sin omtale av henne.

Det var spesielt NRK og TV 2 Sandberg og Letnes kritiserte.

IRAN: I sommer var kjæresteparet Per Sandberg og Bahareh Letnes på sin første tur sammen til Iran. Det skapte sterke reaksjoner, og kostet til slutt Sandberg jobben. Nå har de dratt tilbake, og det tydelig forelskede paret åpner opp om kjærlighetshistorien og veien videre. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto og Video: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Vi ga Letnes et brennende VG

Ida Wammer, redaktør i Natt & Dag, sier avisa ønsker å virke korrigerende på mediene, og at de derfor ga Sandberg og Letnes mulighet til å uttrykke seg på bildene. Hun sier den brennende avisa var et forsøk på ironisering over medienes tøffe dekning av Sandberg-saken.

- At vi ga Bahareh Letnes et brennende VG med instrukser om å holde det hevet er en lett ironisering av hvordan VG, og andre medier, har dekket saken. Samtidig henspiller det på frihetsgudinnen som er selve symbolet på frihet og demokrati. To ting vi verdsetter i redaksjonen, sier Wammer til Dagbladet.

Hun understreker samtidig at bildet ikke er ment som et spark til Gro Harlem Brundtland.

- Det er tilfeldig at det var landsmoderen på coveret av VG, det var den utgaven vi fikk tak i. Vi spurte Nasjonalbiblioteket om vi kunne få utgaven der Per Sandberg og Bahareh Letnes var på coveret, men de var skeptiske til at vi i det hele tatt skulle ha eksemplaret ut av huset. Da regnet vi med at de i hvert fall ikke hadde satt pris på om vi brukte den som fakkel, sier Wammer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!