Klaget inn til PFU:

Får krass kryssord-kritikk

Leser reagerer på at traumatisk opplevelse ble til underholdning i avisa.

REAGERER: En lokalavisleser mener tragedien deres ble gjort til helgeunderholdning. Illustrasjonsfoto: Morten Rakke / NTB
REAGERER: En lokalavisleser mener tragedien deres ble gjort til helgeunderholdning. Illustrasjonsfoto: Morten Rakke / NTB Vis mer
Publisert

Når Pressens Faglige Utvalg (PFU), samles til årets første møte 25. januar, er det flere saker som skal på bordet. En av dem er en kryssord-sak.

I midten av oktober publiserte Vest-Telemark Blad (VTB) et kryssord i papiravisa med et bilde av en låvebygning i brann, og nøyaktig to uker seinere kom løsningen til oppgaven – «NN har opplevd ein dramatisk låvebrann. I tragedien viser Fyresdal seg frå si beste side».

Det var Journalisten som omtalte saken først.

- Traumatisk opplevelse

Nå har kona til den omtalte mannen klaget avisa inn for PFU. Hun mener dette ikke er greit.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens selvdømmeordning. Personer som mener de ikke har blitt behandlet i tråd med pressens etiske regelverk, Vær varsom-plakaten, kan klage medier inn til PFU for brudd på disse etiske retningslinjene.

Dagbladet har prøvd å kontakte paret, men har foreløpig ikke fått svar.

Klager mener avisa har brutt god presseskikk på flere punkter, blant annet punktet om hensyn til ofre for ulykker og punktet om bildebruk.

NYTT: «Farmen Kjendis» og «Torpet» er godt i gang, og denne uka skjer noe som aldri før har skjedd i programmet. Video: Tv 2 Vis mer

I klagen opplyser klager om at låven deres brant ned i slutten av september, og at dette var en traumatisk opplevelse for familien.

- At både vi og ungene får vår tragedie, der vi fortsatt er i sorg og lever midt i en branntomt, som helgeunderholdning i Vest-Telemark Blad synes vi er meget sårende og trist. Her tas det ikke hensyn til oss som er i sorg, og det oppleves som svært krenkende», skriver hun ifølge PFUs egen oppsummering.

Avviser brudd

Vest-Telemark Blad mener ikke de har brutt god presseskikk, og understreker at de aldri mener å lage underholdning av folks tragedier. Likevel påpeker de at mannen sto fram i avisa og fortalte hvordan han familien hadde opplevd hendelsen.

- Tanken bak å bruke denne saken i kryssordet var å vise samholdet i bygda når tragedien rammar, i tillegg til at det var en stor nyhet den aktuelle uka, skriver VTB ifølge PFUs egen oppsummering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer