Får kritikk for flukten fra Utøya

AUF-leder Eskil Pedersen rømte med båten MS «Thorbjørn».

UNDER KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
UNDER KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk for at han rømte fra Utøya med båten MS «Thorbjørn».

I et intervju med britiske BBC forteller Pedersen om hvordan han opplevde flukten og kritikken som har kommet etterpå. Ni personer rømte med ferja mens skytingen pågikk.

- Jeg tror jeg handlet slik folk gjør i slike situasjoner. Man handler på instinkt. Jeg gjorde som jeg ble fortalt og gikk om bord i båten, med bakgrunn i den informasjon jeg hadde på det tidspunktet, sier Pedersen i intervjuet, som NRK sendte utdrag av søndag.

Nå får han kritikk fra egne rekker om valgene han tok 22. juli. AUF-medlem Bjørn Ihler overlevde terrorangrepet ved å gjemme seg på sørspissen av øya.

- Det er lett å si at det er det folk ville gjort, at de fleste ville flyktet fra stedet. Men dette var lederen for gruppa på øya. Det er som om kapteinen forlater skuta, sier Ihler.

- Vårt eneste håp Adrian Pracon, fylkessekretær i Telemark AUF, beskriver i boka «Hjertet mot steinen» hvordan han ligger på en stein og tenker at det ikke var til å fatte at ferja forsvant.

- MS «Thorbjørn» var vårt eneste håp om å komme oss vekk, og nå hadde den reist fra oss, skriver Pracon, som ble skutt i skulderen, men overlevde massakren ved å spille død. Han har senere understreket at dette ikke er ment som noen kritikk mot Pedersen eller mannskapet på MS «Thorbjørn».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer