Får kritikk for flukten fra Utøya

AUF-leder Eskil Pedersen rømte med båten MS «Thorbjørn».

UNDER KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX
UNDER KRITIKK: AUF-leder Eskil Pedersen. Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

AUF-leder Eskil Pedersen får kritikk for at han rømte fra Utøya med båten MS «Thorbjørn».

I et intervju med britiske BBC forteller Pedersen om hvordan han opplevde flukten og kritikken som har kommet etterpå. Ni personer rømte med ferja mens skytingen pågikk.

- Jeg tror jeg handlet slik folk gjør i slike situasjoner. Man handler på instinkt. Jeg gjorde som jeg ble fortalt og gikk om bord i båten, med bakgrunn i den informasjon jeg hadde på det tidspunktet, sier Pedersen i intervjuet, som NRK sendte utdrag av søndag.

Nå får han kritikk fra egne rekker om valgene han tok 22. juli. AUF-medlem Bjørn Ihler overlevde terrorangrepet ved å gjemme seg på sørspissen av øya.

- Det er lett å si at det er det folk ville gjort, at de fleste ville flyktet fra stedet. Men dette var lederen for gruppa på øya. Det er som om kapteinen forlater skuta, sier Ihler.

- Vårt eneste håp Adrian Pracon, fylkessekretær i Telemark AUF, beskriver i boka «Hjertet mot steinen» hvordan han ligger på en stein og tenker at det ikke var til å fatte at ferja forsvant.

- MS «Thorbjørn» var vårt eneste håp om å komme oss vekk, og nå hadde den reist fra oss, skriver Pracon, som ble skutt i skulderen, men overlevde massakren ved å spille død. Han har senere understreket at dette ikke er ment som noen kritikk mot Pedersen eller mannskapet på MS «Thorbjørn».

Pedersen sier han handlet på instinkt og at han fikk beskjed av andre om å komme seg om bord i båten.

- Gjerningsmannen har fortalt i avhør at jeg var hovedmålet hans på Utøya. Han hadde studert meg og ville drepe meg. Det er viktig å få med, sier han.

- Husker ikke detaljer Ferja forlot Utøya rundt 17.30, et kvarters tid etter at Anders Behring Breivik kom i land. Mens ferja lå i Tyrifjorden, ringte flere fra Utøya og ba om at den måtte komme tilbake.

Pedersen sier han ikke husker hvem som tok beslutningen om at de ikke skulle snu.

- Det er svært vanskelig å diskutere de valgene folk gjorde den dagen, og hva som kunne ha blitt gjort annerledes. Det er et hypotetisk spørsmål som bare gir hypotetiske svar, sier han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer