Får kritikk for påstand om dødelighet

Britiske helseeksperter uttrykker overraskelse over uttalelsen fra statsminister Boris Johnson som antydet at den nye koronavarianten kan være mer dødelig.

DØDELIG: Statsminister i Storbritannia Boris Johnson utrykket bekymring over den nye varianten av Covid 19. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det ser nå også ut til at det er noen beviser for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, sa Johnson på en pressekonferanse i Downing Street fredag.

Det er fremdeles ikke helt klart at denne virusmutasjonen kan knyttes til en høyere dødsrate enn opprinnelige koronavarianter, sier medisinsk direktør Yvonne Doyle ved Public Health England til BBC.

- Det er noen beviser, men det er svært tidlige funn. Det er et lite antall tilfeller, og det er altfor tidlig å si at dette faktisk er tilfelle, sier Doyle og viser til pågående vitenskapelige studier.

Få data

Et medlem av regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe Sage er enig i at det er for tidlig å si sikkert at den nye varianten kan føre til økt dødelighet.

- Jeg ville ha ventet en uke eller to og overvåket en stund til før vi trekker virkelig sterke konklusjoner om dette, sier Mike Tildesley, som sier han ble overrasket over Johnsons uttalelser.

Andelen dødsfall har økt noe blant dem som er smittet med den nye mutasjonen B117, fra 10 til 13 per 1.000 pasienter, påpeker Tildesley. Men han advarer om at det er basert på et relativt lite datagrunnlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer