Får kritikk for skrekktall med 13 000 døde

Fagfolk reagerer på norske pandemi-spådommer.

KRITISERES: Fagfolk reagerer på myndighetenes worst-case-scenario. Under en pressekonferanse med overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt (t.v.), helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (midten) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) ble det skissert at 1,2 millioner nordmenn kunne bli smittet og 13 000 dø dersom en pandemi som Spanskesyken brøt ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KRITISERES: Fagfolk reagerer på myndighetenes worst-case-scenario. Under en pressekonferanse med overlege Bjørn Gunnar Iversen ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt (t.v.), helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (midten) og helseminister Bjarne Håkon Hanssen (t.h.) ble det skissert at 1,2 millioner nordmenn kunne bli smittet og 13 000 dø dersom en pandemi som Spanskesyken brøt ut. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Helsemyndighetenes utsagn om antallet mulige dødstall som følge av svineinfluensa vekker undring hos fagfolk med kunnskap om medisinsk historie.

Helsedirektoratet regner i verste fall med opptil 13.000 dødsfall og 1,2 millioner influensasyke mennesker i Norge dersom en pandemi skulle bryte ut, ble det opplyst da helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og helsedirektør Bjørn-Inge Larsen mandag holdt pressekonferanse om svineinfluensaen.

- Jeg stusset virkelig over at de går ut med slike tall. Jeg stiller meg spørrende til disse tallene, sier professor Aina Schiøtz til NTB. Hun er professor i medisinsk historie ved Seksjon for sosialmedisin ved Universitetet i Bergen.

Spanskesyken

Tallene som ble nevnt, har sin bakgrunn i en doktoravhandling som befolkningshistorikeren Svenn-Erik Mamelund - nå ansatt som forsker ved Folkehelseinstituttet - har skrevet om spanskesyken. Disse tallene er også referert i «Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa», utgitt av Helse- og omsorgsdepartementet i 2006.

Aina Schiøtz sier at det «virker ganske spesielt» å trekke paralleller mellom spanskesyken som rammet Norge i 1918-1919, og årets utbrudd av svineinfluensa med utgangspunkt i Mexico.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer