Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får kritikk for talltull

UD meldte at 1500 nordmenn var savnet etter flodbølgekatastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På en pressekonferansen klokka 17 i dag fikk både statsminister Kjell Magne Bondevik og utenriksminister Jan Petersen problemer med å svare på hvordan UD kunne gå ut med så feilaktige tall.

Bondevik sa gang på gang at de UD-ansatte ikke kunne la være å skrive ned all informasjon de mottok.

- Det viste seg heldigvis å være mange dobbeltføringer. Vi er glade for at tallene er redusert så mye.

Ikke offer for kaos

Men han ga ikke noe godt svar på hvordan UD kunne operere med et tall som var ti ganger over det som synes å være korrekt.

- Det finnes selvsagt argumenter for at vi skulle holde tallene hemmelige. Vi valgte å offentliggjøre dem. Det er ikke opplagt at tallene ikke skulle vært offentliggjort, og vi bagatelliserer ikke forskjellen. Men nå synes jeg vi skal glede oss over at tallene går ned.

- Jeg vil ikke akseptere at vi var offer for et kaos. Vi hadde lister som til sammen summerte seg oppmot 1500 av døde, savnede og ukjente i regionen. Vi valgte å offentliggjøre dette tallet. På spørsmål om jeg kunne utelukke at antallet døde kunne passere 1000, svarte jeg selvfølgelig at det ikke kunne ikke utelukkes. Men selv opererte jeg med at det kunne være flere hundre, sa Bondevik.

Viktig evaluering

Jan Petersen var også forsiktig med å ta kritikk, men innrømmet at det var problematisk at de ikke hadde sikrere tall.

- Når tallene er usikre, er det et godt argument at man ikke skal bruke dem. Det er så problematisk, at dette er en helt legitim diskusjon. Spørsmålet er om vi kunne hatt bedre tall på disse tidspunktene. Kunne vi gjort noe bedre? Så langt vi kan se, har vi behandlet dette så samvittighetsfullt som mulig, sa Petersen.

Regjerningen vil avvente en varslet evaluering av arbeidet som ble gjort etter katastrofen, før de kommenterer deler av kritikken.

- Dette blir en viktig evaluering. Var det riktig å gå ut med tallene som vi hadde? Jeg valgte å gå ut med tallene likevel, men vi presiserte hva de baserte seg på, og hvor usikre de var. Men det finnes absolutt argumenter for at vi skulle latt være å gå ut med tall, sa Petersen.

FIKK KRITIKK: Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media