SITERTE ERIK BYE: Kong Harald startet nyttårstalen med strofe fra visen «Vår beste dag». Et smart grep mener ekspertene. Foto: Scanpix
SITERTE ERIK BYE: Kong Harald startet nyttårstalen med strofe fra visen «Vår beste dag». Et smart grep mener ekspertene. Foto: ScanpixVis mer

Får kritikk for uryddig tale

Ekspertene vil ikke gi nyttårstalen toppkarakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terroren i Oslo og på Utøya preget kongens nyttårstale.

- Det er naturlig at talen omhandlet 22. juli. Jeg synes den delaktigheten som han har vist igjennom hele denne perioden har vært veldig flott, sier kommunikasjonsekspert Elizabeth Hartmann i Siste Skrik til Dagbladet.

Hartmann synes også det var flott at kongen tok utgangpunkt i Erik Byes vise «Vår beste dag».

- Dette er en vise som snakker til hjertene til nordmenn, fortsetter hun.

Men hun vil ikke gi kongen toppkarakter.

Savnet VM - Han skulle tatt med en hilsen til dem som har mistet hjemmet sitt i løpet av året. Mange nordmenn har mistet alt de eide til værgudene, sier hun.

Kommunikasjonseksperten savner også flere høydepunkter fra året som snart er omme. Hun trekker fram folkefesten VM og Hurtigruten som trollbant norske TV-seere. Også kommunikasjonsekspert Trond Albert Skjelbred savnet skimesterskapet i talen til kongen.

- Det er lett å bli navlebeskuende når man skal skrive en tale, men her kunne han godt fått fram flere høydepunkter, sier han til Dagbladet.

- Rotete Professor og ekspert på retorikk Kjell Lars Berge synes også talen var litt rotete.

- Den røde tråden er kanskje fraværende. Det virker som er mange forskjellige hensyn som skal tas. Det er pussige overganger og en del pliktløp, men dette er også en krevende tale med en poetisk form. Det er noe som kanskje ikke har vært vanlig i tidligere taler fra kongen. Her følger han i sporene til kronprinsen, sier han.

Berge mener også kongen kunne utnyttet rosemarkeringen som et bilde på det samholdet som oppstod etter terroren i Oslo og på Utøya. Han bruker kanskje mer litt her og der historier, mener han.

- Gode taler skal gjerne inneholde en liten fortelling for å få fram poenget, fortsetter Berge.

Trenger ikke retorisk fyrverkeri PR-rådgiver Haakon B. Schrøder mener talen illustrerer monarkiets sterke symboleffekt

- Jeg har stor sans for at kongen brukte så mye plass på samtalen. Det er enkelt og alle forstår budskapet. Man kan be om mer demokrati og åpenhet, men uten samtalen blir det ordgyteri uten verdi. Kongen demonstrerte for øvrig at man ikke trenger å presenterte et retorisk fyrverkeri for å få frem kloke og allmenne budskap. Kongen leverte varene, så er det opp til folket - og ikke minst landets politiske elité - å svare med handling, sier han.

Dagbladet fikk tilgang på talen på forhånd, slik at ekspertene kunne vurdere den før den ble sendt i opptak på TV.