Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får kritikk fra egen moské etter utspill om at muslimer ikke skal feire bursdag

Og ordføreren vurderer å innkalle imamen til møte.

UENIG: Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, sier til Dagbladet at han er helt uenig i kollega Abdikadir Yussuf Mahameds påstand om at påstander muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul».

-  Påstanden om at muslimer ikke skal feire bursdager eller si «god jul», er hans mening, ikke moskeens. I islam er det å markere bursdag ingen hindring; bursdag er ikke en religiøs handling,  sier Ali til Dagbladet. Foto: Privat
UENIG: Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, sier til Dagbladet at han er helt uenig i kollega Abdikadir Yussuf Mahameds påstand om at påstander muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul». - Påstanden om at muslimer ikke skal feire bursdager eller si «god jul», er hans mening, ikke moskeens. I islam er det å markere bursdag ingen hindring; bursdag er ikke en religiøs handling, sier Ali til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Imam Abdikadir Yussuf Mahamed i Kristiansand går i dag ut og sier at muslimer ikke bør gratulere noen med dagen, gå i bursdagsselskap, eller si «god jul».

- Jeg mener at bursdagen ikke er i vår religion. Det gjelder både barn og voksne, sier imam Abdikadir Mahamed Yussuf (49) til Fædrelandsvennen.

Fra sin egen moské møter imamen motstand. Styreleder i Muslimsk union Agder, imam Akmal Ali, sier til Dagbladet at han er helt uenig i kollegaens påstander.

- Jeg har vært i denne moskeen siden 1997 og er moskeens offisielle talsperson. Påstanden om at muslimer ikke skal feire bursdager eller si «god jul», er hans mening, ikke moskeens. I islam er det å markere bursdag ingen hindring; bursdag er ikke en religiøs handling. Også mennesker som ikke er religiøse markerer den dagen, sier Ali til Dagbladet.

- Bidrar til integrering - Og i motsetning til Abdikadir Yussuf Mahamed mener jeg det er viktig at muslimske barn blir med på bursdagsfeiringer, for det bidrar til å integrere dem i det norske samfunnet. Faktisk er det å vise vennlighet overfor naboer og venner et viktig prinsipp i islam, så vi går i bursdager her på Sørlandet, fortsetter imamen.

Han tror svært få i moskeen deler Abdikadir Yussuf Mahameds syn om å ikke feire bursdag eller si «god jul», men understreker at han likevel respekterer at kollegaen velger å gå ut med sin mening.

- Til vanlig er det jeg som uttaler meg på vegne av moskeen, men Abdikadir Yussuf Mahamed har jobbet som imam i moskeen siden 2014, og vi ga ham grønt lys til å snakke med pressen. Han har også rett til å si sine meninger, forklarer Akmal Ali.

- Vil moskeen følge opp denne saken internt på noen måte?

- Vi kommer nok til å ha noen styremøter og se nærmere på saken. Det er for tidlig å si om utspillet vil få noen konsekvenser for Abdikadir Yussuf Mahamed, sier Ali.

- Frykter du andre konsekvenser som følge av utspillet?

 - Det kan føre til en negativ effekt, lage eller forsterke allerede eksisterende fordommer. Tidspunktet for utspillet er heller ikke gunstig, med tanke på at det kommer mange flyktninger og asylsøkere til Kristiansand - og resten av Norge nå.

Vurderer et møte Ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand sier til Dagbladet at han vil vurdere å inkalle imam Abdikadir Yussuf Mahamed til et møte i etterkant av utspillet.

- Min umiddelbare tanke var at vi bør ha et møte med den imamen, for å diskutere integreringen i det norske samfunnet, sier Furre.

- Jeg synes nemlig at dette var et veldig spesielt og uklokt utspill. Det er viktig at alle barn i Norge blir del av norske samfunnet og får akseptere de tradisjonene vi har. Vi skal ikke forvente at noen endrer den religionen de har, men at de deltar i det norske fellesskapet er en selvfølge, sier Furre.

- Respekt for holdninger Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) i Kristiansand mener det er viktig å respektere imamens ytringsfrihet og retten til å mene noe annet enn mange andre.

- Jeg har reflektert over det han har uttalt, og tenkt at vi har jo både ytrings- og religionsfrihet i dette landet, og med respekt for det tenker jeg at vi må være rause i henhold til at han mener noe annet. Jeg er selv kristen og forventer respekt for mine holdninger og tro. Det må også gå andre veien, sier Kristiansen til Dagbladet.

Ifølge ham ble det i fjor bosatt dobbelt så mange asylsøkere og flyktninger i Kristiansand enn landsgjennomsnittet, og kommunen jobber kontinuerlig med inkludering og integrering av disse menneskene.

- Min generelle holdning er at vi må være tolerante med hverandre og de som tenker og mener noe annerledes enn majoriteten. Vi må ha respekt for at vi mener og tror forskjellig, sier varaordføreren.

- Merkelig utspill Oppvekstdirektør i Kristiansand, Arild Rekve mener imamens utspill er et eksempel på det motsatte av hva man jobber med å få til i skolen.

- Vi er opptatt av å lykkes med at alle barn inkluderes, ser hverandre, får venner og et sosialt fellesskap, og imamens utspill om å verken si «god jul» eller gratulere andre med dagen bryter med disse prinsippene, sier Rekve til Dagbladet.

- Jeg synes utspillet er mildt sagt merkelig, tilføyer han.

- Kan gratulere Imamen selv, Abdikadir Yussuf Mahamed, sier til Dagbladet at han føler seg noe misforstått i Fædrelandsvennens artikkel.

- En muslim kan gratulere en annen person med alt; som for eksempel nytt hus, ny bil, et nytt barn eller et giftemål, men ikke bursdag. Dette er ikke min mening, det står i religionen, sier han til Dagbladet.

- Hvorfor kan man ikke gratulere en annen med dagen?

- Fordi det står i religionen.

- Hva er galt med å si «god jul» til en annen person?

- Jul tilhører ikke vår religion, men ifølge islam kan en muslim gjøre hva han vil. Man har rett til det, så lenge man tror på Allah i hjertet sitt.

Abdikadir Yussuf Mahamed sier at han ikke har fått noen reaksjoner i etterkant av utspillet i dag.

- Noen av de Dagbladet har snakket med sier de frykter at utspillet kan bidra til å øke fordommer mot mange av de flyktningene og asylsøkerne som er i, og nå kommer til landet. Hva tenker du om det?

- Det kan jeg ikke si noe om. Jeg sier bare det som står i religionen, sier imamen.

ORDFØRER: Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) vil vurdere å inkalle imam Abdikadir Yussuf Mahamed til et møte. - Jeg synes  dette var et veldig spesielt og uklokt utspill. Det er viktig at barn i Norge blir del av norske samfunnet og får akseptere de tradisjonene vi har. Vi skal ikke forvente at noen endrer den religionen de har, men at de deltar i det norske fellesskapet er en selvfølge, sier Furre til Dagbladet.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ORDFØRER: Kristiansand-ordfører Harald Furre (H) vil vurdere å inkalle imam Abdikadir Yussuf Mahamed til et møte. - Jeg synes dette var et veldig spesielt og uklokt utspill. Det er viktig at barn i Norge blir del av norske samfunnet og får akseptere de tradisjonene vi har. Vi skal ikke forvente at noen endrer den religionen de har, men at de deltar i det norske fellesskapet er en selvfølge, sier Furre til Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media