DET GÅR BEDRE: Men fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er enig i kritikken fra Riksrevisjonen. I dag kan hun også vente seg kritikk fra kontrollkomitéen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
DET GÅR BEDRE: Men fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er enig i kritikken fra Riksrevisjonen. I dag kan hun også vente seg kritikk fra kontrollkomitéen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Får kritikk fra sine egne

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen får kritikk i kontrollkomiteen for å ha latt havbruksnæringa løpe løpsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag avgir kontrollkomitéen på Stortinget sin innstilling om Riksrevisjonen undersøkelse av havbruksnæringa. Riksrevisjonens rapport fra i mars i fjor var en totalslakt av fiskeriminister Lisbeth Berg Hansens kontroll med næringa, og førte til at ministeren ble kalt inn på teppet til komiteen 3. desember. Nå får Berg-Hansen kritikk fra sine egne og klar beskjed om å få orden på norsk oppdrett.

- Ikke godt nok
- Med bakgrunn i rapporten og høringa vil vi oppfordre fiskeriministeren om å bringe situasjonen i orden. Departementet har satt i gang 29 av 32 tiltak, men resultatene har ikke vært gode nok. Næringa har vokst raskere enn forvaltninga. Nå må forvaltninga settes i stand slik at de som ønsker å drive skikkelig, kan gjøre det. Det kommer vi til å stresse, sier Christensen.

Den rødgrønne fraksjonen har fortsatt tillit til fiskeriministeren.

- Men vi er utålmodige. Vi ønsker bedre resultater fortere, og bruker høringa til å komme nærmere målene for næringa. Derfor foreslår vi at Riksrevisjonen lager en ny rapport om det samme. Slik kan Stortinget ettergå om tiltakene har ønsket effekt.

- Verdier på spill
Komitéleder Anders Anundsen (Frp) sier at opposisjonen deler Riksrevisjonens syn på havbruksforvaltninga. Han mener at Lisbeth Berg-Hansen ikke har grunn til å være fornøyd med sine fire år som ansvarlig for oppdrettsnæringa:

- Nei, jeg synes det burde gjort mye mer. Her er det enorme verdier på spill. Hvis vi ikke klarer å holde oppe kvaliteten på oppdrettlaksen og sørge for at den er miljøvennlig og bærekraftig, vil det påvirke markedet, sier Anundsen.  

- Enig
Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sier at hun er enig i kritikken fra Riksrevisjonen.

- De miljøutfordringene som Riksrevisjonen peker på, er sammenfallende med de vurderingene som er gjort i departementet.

Men hun mener at mye er gjort allerede.

- Det første jeg gjorde da jeg ble statsråd, var å stoppe en varslet vekst i næringa. Lus og rømming er store utfordringer, men vi ser en bedring. Det er lavere rømmetall i år, og jeg håper det er et skifte i trenden. Når det gjelder lus, har Mattilsynet de verktøyene de trenger, og de må bruke dem. I mange områder går det bedre. For villaksen fikk jeg nettopp nye tall fra SSB, som viser det beste villaksfisket på ti år. Havforskingsinstituttet og Mattilsynet har varslet av utviklingen av villsmolt går bra. Men vi er ikke i mål. Det kommer en stortingsmelding denne våren, og der vil jeg ha en gjennomgang av tilsynet med næringa, varsler Berg-Hansen.

Les også: - Standard, forferdelig oppdrettslaks
En av fem oppdrettslaks dør i fjorden
Omega 3-nivået halvert på ti år