Forbud mot homoterapi:

Får kritikk: - Overrasket

Venstres Grunde Almeland er glad for at vi endelig skal få lovforslaget på plass, men sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen har gjort «omtrent ingenting» med Solberg-regjeringens forslag fra i fjor.

NYTT LOVFORSLAG: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen la torsdag fram regjeringens forslag til forbud mot homoterapi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
NYTT LOVFORSLAG: Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen la torsdag fram regjeringens forslag til forbud mot homoterapi. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er en veldig viktig dag, en dag jeg har gledet meg lenge til. Nå blir konverteringsterapi endelig forbudt, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Torsdag ettermiddag presenterte regjeringen et nytt lovforslag om forbud mot konverteringsterapi.

Et forbud mot å utføre og markedsføre konverteringsterapi skal nå ut på høring.

- Det vi ser her er at Støre-regjeringen har brukt ett år på behandle innspillene fra høringsrunden og presenterer lovforslaget som en helt ny lov, sier Venstres Grunde Almeland.

- Går lengre

Forbudet mot å utføre konverteringsterapi skal gjelde «å anvende metoder med formål om å få en annen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, som er klart egnet til å påføre vedkommende psykisk skade.»

Lovforbudet skal tas inn i straffeloven, strafferammen for å utføre konverteringsterapi skal være bøter eller fengsel i inntil 3 år og strafferammen skal være 6 år dersom handlingen har medført betydelig psykisk skade.

- Det er en skam at denne grufulle praksisen har foregått i landet vårt, sier Trettebergstuen.

UNØDIG TIDSBRUK: Stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) .Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
UNØDIG TIDSBRUK: Stortingsrepresentant Grunde Almeland (V) .Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- I dag er jeg først og fremst overrasket over at Trettebergstuen har brukt så langt tid på å gjøre omtrent ingenting, kontrerAlmeland.

Han er leder av Familie - og kulturkomiteen på Stortinget.

Solberg-regjeringen sendte i juli 2021 et forslag om lovregulering av konverteringsterapi på høring. Både SV og MDG var kritiske til forslaget, og Trettebergstuen mente at forslaget ikke gikk langt nok.

Ifølge Trettebergstuen går regjeringen med dette lovforslaget lengre enn Solberg-regjeringen gjorde.

- Det eneste nye er forbud mot markedsføring, noe Venstre støtter, men hvor det fortsatt er mye uavklart. Det kunne blitt tatt i en egen prosess som ikke hadde laget denne utsettelsen, sier Almeland.

Frykter politisk ego

- Ny lov på høring betyr ny runde før forbud er på plass. Jeg er bekymret for at politisk ego kommer i veien for å få et forbud på plass raskt nok, fortsetter Almeland.

Han mener Solberg-regjeringen gjorde jobben med å få rammeverket på plass, blant annet med at straffeloven ble utpekt som riktig lovverk å bruke.

- Men tross alt er jeg glad for at vi nå snart skal få lovverket på plass, avslutter Almeland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer