Får kritikk

Senator John McCain kritiserte i går offentlig Bush-administrasjonens ønske om å gi CIA-agenter rett til å torturere mistenkte terrorister USA har internert i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush har truet med å legge ned veto mot et tillegg i loven om forsvarsutgifter hvor det heter at mistenkte terrorister som er internert av USA, ikke skal bli utsatt for «grusom, umenneskelig eller nedverdigende behandling».

Tross presidentens vetotrussel vedtok Senatet med 90 mot 9 stemmer forslaget om lovtillegget, som ble framsatt av John McCain. McCain ble selv utsatt for tortur som krigsfange i Vietnam.

Hemmelig møte

Visepresident Dick Cheney og CIA-direktør Porter J. Goss forsøkte i et hemmelig møte torsdag i forrige uke å få McCain til å akseptere at CIA skulle være unntatt fra denne loven.

-  Jeg kan ikke se hvordan det er mulig å gi tilslutning til å legitimere at en agent fra regjeringen skal drive tortur, sa McCain i går etter at aviser i USA hadde omtalt visepresidentens utspill.

I samtalen med McCain framholdt Cheney og Goss at CIA trengte maksimal fleksibilitet i den verdensomspennende kampen mot terrorisme, og at det bare skulle gjelde hemmelige antiterroroperasjoner i utlandet og skulle gjelde terrorister som ikke er amerikanske statsborgere. Slike tiltak overfor fangene kunne iverksettes hvis presidenten besluttet at det var avgjørende for beskyttelse av USA eller USAs borgere.

Verktøy for beskyttelse

Republikaneren Ted Stevens, som var en av de ni som stemte mot forslaget, sier at han stemte mot fordi man må ha et verktøy for å beskytte livene til dem man sendte ut på hemmelig oppdrag. Til det svarte McCain i går:

-  Jeg skjønner ikke hvordan du beskytter ditt eget liv ved å torturere andre.

Pressetalsmannen i Det hvite hus, Scott McClellan, vil ikke kommentere samtalene mellom McCain og Cheney, men insisterer på at Bush-administrasjonen er imot tortur i alle sammenhenger.

REFSER BUSH: - Jeg kan ikke se hvordan det er mulig å gi tilslutning til å legitimere at en agent fra regjeringen skal drive tortur, sa senator John McCain i går.