Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får kroppen tilå lage nye blodårer

Amerikanske leger har trolig foretatt et stort gjennombrudd i kampen mot alvorlige hjertesykdommer. Ved hjelp av genterapi har de vist at kroppen kan lage nye blodårer som erstatter tette arterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved St. Elizabeth's Medical Center i Boston sprøytet ny DNA inn i 20 pasienter som led av ekstremt tette arterier i bena. 16 av dem fikk nye blodårer som ledet blodet rundt fortetningene.

 Legene la fram resultatene sine i går på et møte i den amerikanske hjerteforeningen, og de håper nå at den samme behandlingen vil virke på hjertepasienter. De tror at de snart kan få hjertet til å gro nye arterier som erstatter tette blodårer.

Drømt om lenge

- Man har jo drømt om dette i mange år, sier seksjonslege Kjell Midtbø ved hjerteavdelingen ved Ullevål sykehus i Oslo.

 - Drømmen har vært å kunne sprøyte inn hjertemuskelceller som man skulle få til å vokse og reparere skadene i hjertet.

 Midtbø tror det er en stund igjen til dette kan bli en vanlig behandling, men betrakter de amerikanske eksperimentene som spennende. Han sammenligner dagens hjerteoperasjoner med å rette opp et gammelt bilkarroseri. Gjennom å gro nye arterier vil legene kunne foreta en grundig utskifting utskiftning isteden for en reparasjon.

Bedre resultater

- Hvis man kunne sprøyte inn nye celler og få de til å slå rot og vokse, vil det faktisk fornye hjertemuskelen og -karene, sier Midtbø.

 Flere av personene som ble behandlet i Boston, unngikk amputasjoner. Andre ble kvitt smertene de har hatt i årevis. Forskerne har nå spurt myndighetene om tillatelse til å eksperimentere på hjertepasienter.

(NTB)

Hele Norges coronakart