Får laber støtte av egne velgere

Her er folkets dom over landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp).

OMSTRIDT: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått liten tid til å konsentrere seg om landbrukspolitikk siden hun tiltrådte. Hun har brukt tida på å svare på kritiske spørsmål om de hemmelige kundelistene hun opererte med som lobbyist i PR-byrået First House, hvor hun var ansatt inntil hun ble gitt statsrådsjobben av statsminister Erna Solberg (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OMSTRIDT: Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) har fått liten tid til å konsentrere seg om landbrukspolitikk siden hun tiltrådte. Hun har brukt tida på å svare på kritiske spørsmål om de hemmelige kundelistene hun opererte med som lobbyist i PR-byrået First House, hvor hun var ansatt inntil hun ble gitt statsrådsjobben av statsminister Erna Solberg (H). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere First House-lobbyist, nå landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp,) er blitt tvunget til å bruke store deler av de få arbeidsdagene hun har hatt som statsråd, til å svare på spørsmål om sin fortid.

Da hun tiltrådte, ble de hemmelige kundelistene hun hadde som First House-ansatt overlevert departementsråden i departementet, som skal bistå Listhaug i eventuelle habilitetsvurderinger. Verken statsminister Erna Solberg (H) eller Stortinget får se listene.

Det har Listhaug måttet tåle kritikk for.

Samtidig sier noen av landets fremste juridiske eksperter til Aftenposten at landbruksdepartementets hemmelighold av Listhaugs First House-lister er i strid med både offentlighetsloven og forvaltningsloven.

Folket delt om Listhaug Ipsos MMI har på oppdrag fra Dagbladet gjennomført en spørreundersøkelse der et landsrepresentantivt utvalg i perioden 22.-24.oktober har svart på spørsmålet: «Synes du Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har håndtert debatten rundt sine tidligere uttalelser og jobb i PR-bransjen på en god, middels eller dårlig måte?»

19 prosent mener hun har håndtert det på en god måte, 36 prosent mener det er håndtert middels godt, mens 27 prosent mener Listhaug har håndtert dette dårlig.

19 prosent svarer at de ikke vet.

Sammen med en rekke andre nye statsrådsnavn, ble også forventningen til landbruksministeren målt. 25 prosent tror hun vil gjøre en god jobb, mens like mange tror hun vil gjøre en dårlig jobb. 29 prosent tror hun vil gjøre en middels jobb, mens 21 prosent sier de ikke vet.

Laber støtte hos egne velgere Bakgrunnstallene viser at det også blant Frp's egne velgere er lunkne forventninger til Listhaugs gjerning som landbruksminister. Under halvparten - 49 prosent - av de som oppgir at de stemmer Frp, tror hun vil gjøre en god jobb.

25 prosent av Frp-velgerne forventer middels, mens 6 prosent tror hun vil gjøre en dårlig jobb. 21 prosent sier de ikke vet.

Ryggstøtten fra egne velgere er enda svakere i sakshåndteringsspørsmålet.

39 prosent mener hun har håndtert debatten om tidligere uttalelser og fortida i PR-bransjen på en god måte. 28 prosent svarer middels, mens 10 prosent sier dette er håndtert dårlig.

24 prosent sier de ikke vet.

I tv-debatt med tidligere kunde Dagen etter at den nye regjeringen tiltrådte, møtte Listhaug i NRKs «Debatten». I tillegg til representanter fra Ap, Sp og Høyre, var Rema 1000-eier Ole Robert Reitan blant debattantene.

Han fikk ordet og uttrykte forventninger til den nye regjeringen:

- Det som er morsomt og spennende med å få en ny regjering, er at vi får noen som ser på landbruket med ny øyne. Nå får vi inn noen som stiller litt vonde spørsmål, sa Reitan.

- Det er åpenbart mye å ta tak i, og vi har denne gjengen her som har forsvart de samme sannhetene år etter år, sa Reitan og pekte på tidligere landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Ap's landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget.

Rett overfor dem sto Sylvi Listhaug og nikket til Reitans argumenter. Minutter tidligere hadde hun tiltalt Rema-eieren ved fornavn da hun snakket om behovet for effektivisering. Noen dager seinere ble det kjent at Rema 1000 sto på kundelista til First House.

Listhaug har imidlertid nektet å svare på om hun hadde jobbet direkte med matvarekjeden.

I dag ble akkurat dét avslørt i Dagens Næringsliv.

Avisa viser til flere uavhengige kilder bekrefter at matvarekjeden var en av Listhaugs kunder under tida i First House, også etter stortingsvalget.

- Jeg vil ikke kommentere hvem jeg har jobbet for. Jeg har levert en liste til departementsråden, slik at dette vil bli tatt opp ved spørsmål om habilitet. Vi følger forøvrig akkurat samme prinsipper som forrige regjering her. Den hadde statssekretærer som hadde vært i PR-bransjen, sier Listhaug til avisa.

Krever listene utlevert Overfor Dagbladet i dag, bekrefter Per Olaf Lundteigen, Sp's medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, at han i dag sender et brev til Stortingets presidentskap. Her krever han å få ut kundelista som Sylvi Listhaug hadde i First House.

- Vi må få vite hvem Listhaug har jobbet for. Hun er en del av en kultur som flytter etiske grenser. Hun er den første som går den veien, fra pr-bransjen til statsråd, men det er også flere av statssekretærene som kommer fra pr-bransjen. Nå må vi få en debatt om hvordan landets politiske ledelsen kan opptre, sier Lundteigen, og fortsetter:

- Dette er jo en forflytting av makt fra Stortinget og til de hemmelige selskapene, som er et demokratisk problem, sier Lundteigen.

Dagbladet ba tidligere i dag om intervju med Listhaug, som imidlertid avviser å gi ytterligere kommentarer. Hun viser til tidligere uttalelser.

FOLKETS DOM: Frp-statsråd Sylvi Listhaug får blandet tilbakemelding for sin håndtering av debatten om First House-listene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
FOLKETS DOM: Frp-statsråd Sylvi Listhaug får blandet tilbakemelding for sin håndtering av debatten om First House-listene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer