HAR IKKE IMPONERT: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har ikke imponert i sin håndtering av det kommende Dalai Lama-besøket, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HAR IKKE IMPONERT: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende har ikke imponert i sin håndtering av det kommende Dalai Lama-besøket, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Får Lama-refs av halve kongeriket

Erna Solberg og Børge Brende håndterte Dalai Lama-saken dårlig, viser ny måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det klart at verken Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende eller noen av de andre regjeringsmedlemmene vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge den 7. til 9. mai.

Statsminister Erna Solbert og utenriksminister Børge Brende har håndtert Dalai Lama-saken på en dårlig måte, mener hele 43 prosent av de spurte i en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet.

Bøyde seg for press Debatten om stortingspresident Olemic Thommessen og den norske regjeringen burde ta imot mannen som fikk fredspris for sinn ikke-voldskamp for 25 år siden har nå rast i nesten en uke. Både avisledere, kommentatorer og et flertall av befolkningen har ønsket at regjeringen skulle ta ordentlig imot fredsikonet. Men nå lukker regjeringen døra endelig for den tibetanske munken.

Utenriksminister Brende gjentar begrunnelsen han tidligere har gitt for regjeringens motvilje mot å møte fredsprisvinneren fra 1989.

- Det er på bakgrunn av den helt ekstraordinære situasjonen som er mellom Kina og Norge, hvor det ikke har vært reell politisk kontakt mellom våre to land på snart to år, sier Brende, som vil unngå en ytterligere forverring av forholdet til stormakten i øst.

Kraftig kritikk Men bare 17 prosent av de spurte mener at Brende og regjeringen har håndtert saken på en god måte, 30 prosent sier middels og 9 prosent vet ikke.

De siste dagene har kommentatorer og lederartikler slaktet Høyre-ledelsens håntering av Dalai Lama og Tibet-saken: I opposisjon var de aktive Tibet- og Dalai Lama-støttespillere. 25 år etter at munken fikk fredspris, vil de ikke møte ham.

«Det farlige med denne feigheten er at Stortingets presidentskap med all uønsket tydelighet nå viser både Kina og andre stormakter at press mot Norge er effektivt. For her er det nok av lettskremte politikere. Det kan vise seg å bli et farlig signal å sende resten av verden?», skrev Harald Stanghelle i Aftenposten under tittelen «Feighetens hus».

Undersøkelsen ble tatt før regjeringen tok sin endelige avgjørelse om å holde seg unna Dalai Lama mens han er i Oslo.

Les også:
John Olav Egeland: Flagget følger flesket
Inger Bentzrud: Mørke over Tibet