Får lande tross mysterium

Atlantis på vei hjem selv om ukjente gjenstander bekymrer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også: Er det en bildekrok eller plastpose?
  (Dagbladet.no): Nasa har bestemt seg for å gi romferga Atlantis landingstillatelse tross de mystiske gjenstandene som har dukket opp rundt fartøyet det siste døgnet.

  I går gikk alarmen da en ukjent gjenstand ble observert på vei bort fra romferga like etter at rakettmotorene ble rutinemessig teststartet. Man fryktet at en viktig del var ristet løs fra området rundt eller inni lasterommet på romfergen. Men så dukket det opp en gjenstand til, og i dag tre nye.

  Uansett har romfartsorganisasjonen bestemt at fergen og mannskapet på seks kan vende nesa hjem, etter at landingen ble avlyst på grunn av alarmene i går.

  Selv om man fremdeles ikke har peiling på hva de fem mystiske gjenstandene er, og om det er deler fra romfergen, har mannskapet feilsøkt romfergen i hele dag så grundig det klar seg gjøre - uten å finne feil eller mangler.

  - Vi har ikke funnet noe som mangler eller noe som er skadd. Derfor føler vi oss veldig sikre på at det blir en god landing, sier romfergeekspidisjonens bakkesjef, Wayne Hale.

  Ved 11-tida i morgen norske tid - hvis alt går etter planen - vil derfor Atlantis starte nedstigningen mot Florida. 12.50 setter den kursen ut av bane og inn mot atmosfæren. Hvis alt går bra vil Atlantis og mannskapet foreta en myk landing ved Kennedy Space Center i Florida klokken 13.57 norsk tid.

  Den største bekymringen det siste døgnet har vært om de mystiske gjenstandene som er oppdaget rundt ferga kan ha skadet varmeskjoldet. En skade på varmeskjoldet kan bety katastrofe når Atlantis skal inn i atmosfæren. Det var en skade på dette som førte til Columbia-ulykka i 2003.

  Men med hjelp av den 15-meter lange robotarmen med kamera som romfergen er utstyrt med, har mannskapet inspisert varmeskjoldet så nøye som mulig uten å finne tegn på skader.

  Robotarmen er forlenget og ombygget nettopp for å kunne bistå i slike kriser, der mannskapet selv må foreta nødinspeksjoner i rommet.

 • Du kan følge landingen her på Dagbladet.no, eller hos Nasa. Live videodekning finner du her!
MYSTISK DINGS: Her er et digitalt stillbilde tatt av romfergens kaptein som viser en av de nå i alt fem mystiske gjenstandene som er observert rundt romfergen det siste døgnet. Foto: NASA
MYSTISK DINGS: Her er et digitalt stillbilde tatt av romfergens kaptein som viser en av de nå i alt fem mystiske gjenstandene som er observert rundt romfergen det siste døgnet. Foto: NASA Vis mer