Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får legehjelp i Saudi-Arabia

Jemens president Ali Abdullah Saleh hadde synlige skader i halsen, hodet og ansiktet.

SKADD: Jemens president Ali Abdullah Saleh får helsehjelp i Saudi-Ararbia. Foto:  REUTERS/Khaled Abdullah
SKADD: Jemens president Ali Abdullah Saleh får helsehjelp i Saudi-Ararbia. Foto: REUTERS/Khaled Abdullah Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saleh gikk ut av flyet på sine egne bein, men han hadde synlige skader i halsen, hodet og ansiktet, sa en kilde som var til stede på flyplassen.

Ryktene om at han hadde reist for å få behandling etter angrepet på presidentpalasset fredag, sirkulerte i flere timer i Sanaa før de ble bekreftet.

Jemenittiske tjenestemenn benektet gang på gang at han hadde planer om å reise ut av landet, og hevdet at han bare var lettere såret.

En saudiarabisk tjenestemann bekreftet at Saleh var kommet til kongeriket, men understreket at han reiser tilbake til Jemen etter at han har fått behandling.

I tråd med grunnloven overtar visepresident Abdel Rabbo Mansur Hadi hans rolle i Jemen. Salehs sønn Ahmad, som leder Republikanergarden, ble i landet.

Saleh kom til Saudi-Arabia på et saudiarabisk medisinsk evakueringsfly, mens et annet fly hadde med seg 35 personer, inkludert medlemmer av familien hans og andre tjenestemenn. Et tredje fly var også ventet.

Kan være for godt Ut fra størrelsen på Salehs følge, som består av mange slektninger, virker det ikke som han har planer om å returnere til landet han har styrt med jernhånd i 30 år, skriver nyhetsbyrået TT.

Ved å forlate Jemen, selv om det bare er for å dra på sykehus, kan det bli vanskelig å beholde makten i det ustabile landet.

- Dette er kanskje den beste strategien for å forlate landet, med medisinsk behandling som påskudd, sier Abdelkhaleq Abdalla, professor i statsvitenskap i De forente arabiske emirater.

Saleh ble kjørt til et militærsykehus rett etter ankomsten. Der skal han gjennomgå medisinske undersøkelser før en stor granatsplint han har i brystet, blir fjernet. Han ventes også å gjennomgå plastisk kirurgi for skader i ansiktet.

Også statsministeren og lederen for nasjonalforsamlingen er i Saudi-Arabia for å få behandling for skader de fikk under angrepet.

Klorer seg til makten Saleh har konsekvent nektet å gi fra seg makten han har hatt i 33 år, til tross for fire måneder med massive demonstrasjoner mot hans styre.

Tre ganger har han nektet å undertegne fredsplaner utarbeidet av Golfstatene som innebar at han skulle gå av. Saudi-Arabia forhandlet fram en våpenhvile mellom Saleh og opprørsstyrker som ble brutt tidligere denne uka.

Sanaa var preget av en urolig stillhet lørdag, selv om det kunne høres sporadisk skyting i Al-Hassaba, nord for hovedstaden, der den mektige stammelederen Sadiq al-Ahmar har sin base.

Den siste uken har kampene rast i byen og ført Jemen til randen av borgerkrig. Kampene har stått mellom styrker som kontrolleres av sønnene og nevøene til president Saleh, og styrker som er lojale mot Ahmar og hans familie.

Presidenten ga Ahmar skylden for angrepet fredag, noe Ahmar selv benektet. Lørdag kom imidlertid motangrepet. Ti personer ble drept og 35 ble såret da regjeringsstyrker bombarderte boligen til Hamid al-Ahmar, Sadiqs bror, ifølge nettsiden News Yemen.

Ut av Taiz

Jemenittisk politi og militærenheter forlot lørdag den sørlige byen Taiz etter en uke med blodige sammenstøt med demonstranter.

- Plyndring og kaos preger byen etter tilbaketrekkingen av sikkerhetsstyrker og hæren, sier en anonym opposisjonsleder til Reuters.

Politi og soldater lojale mot presidenten har gjentatte ganger den siste uken åpnet ild mot demonstrantene i byen. Demonstrantene krever at Saleh går av.

FN etterforsker meldinger om at så mange som 50 personer skal være drept i byen siden forrige søndag. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media