Får lese Harry Potter på cella

Terrorfengselet i Guantanamo Bay tilbyr et variert utvalg av litterære godbiter til sine innsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det kommer stadig nye påstander om forholdene til de 460 terrormistenkte innsatte på Guantanamo Bay, men den siste er litt utenom det vanlige: Nå hevder ledere ved militærbasen at fangene har tilgang til et stadig voksende bibliotek, skriver AP.

Allerede skal biblioteket inneholde over 4000 bøker, med klassikere som både Agatha Christie-romaner og Harry Potter-bøkene i samlingen.

Blir tildelt Koranen

På tross av at fengselet skjerper inn sikkerheten for å hindre angrep på vaktene, skal de innsatte få tilgang til utlånsbøker levert på døra. De innsatte er ifølge bibliotekarene ivrige lesere, noe som kan ha en sammenheng med at de tilbringer mesteparten av dagen inne på cellene sine.

Blant de mest populære bøkene finner vi filosofibøker, biografier og arabiske historiebøker. Men fiksjonsbøker er også populære, blant annet J.K. Rowlings bøker om trollmannslærlingen Harry Potter.

Men Koranen trenger ikke de innsatte slåss om. Ifølge general Edward A. Leacock får alle tilbud om å få et eksemplar av muslimenes hellige bok på cella si.

Skal bli større

Biblioteket er ikke unntatt de strenge reglene ellers i fengselet; Etter at hemmelig kommunikasjon mellom de innsatte gjennom bøkene ble oppdaget, blir alle innleverte bøker grundig sjekket.

FÅR TILBUD OM BØKER: De terrormistenkte på militærleiren på Guantanamo får plukke fra et variert utvalg lesestoff, hevder lederne på militærbasen. Dette er fengselets helt nye høysikkerhetsavdeling. Foto: Scanpix
FÅR TILBUD OM BØKER: De terrormistenkte på militærleiren på Guantanamo får plukke fra et variert utvalg lesestoff, hevder lederne på militærbasen. Dette er fengselets helt nye høysikkerhetsavdeling. Foto: Scanpix Vis mer

Bibliotekar og løytnant John Brown forteller at biblioteket ønsker å kunne tilby 20 000 titler om fem år, men allerede finnes det er svært variert utvalg blant titlene. Selvhjelpsbøker har vist seg veldig populære, og i denne kategorien er tittelen «Don\'t be sad», en bok med oppmuntrende Koran-sitater, den desidert mest populære .

Men selv om Harry Potter kanskje er populær i disse dager, har det ikke alltid vært slik på Guantanamo:

I juni 2005 skal det ha blitt brukt en uvanlig forhørsteknikk ved fengselet, der det ble lest høyt fra en Harry Potter-bok. Fangen som ble utsatt for høytlesningen skal ha snudd seg rundt og slått hendene foran ørene.

POPULÆRT LESESTOFF: Harry Potter-bøkene fra forfatter J.K. Rowling.