DIKTATOR:  Nord-Koreas leder Kim Jong-un holder et stramt grep rundt landet medier. Foto: NTBSCANPIX/AP Photo/Vincent Yu, File
DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jong-un holder et stramt grep rundt landet medier. Foto: NTBSCANPIX/AP Photo/Vincent Yu, FileVis mer

Får lite informasjon om verden utenfor

Slik er det å surfe på nett i verdens mest hemmelighetsfulle land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En journalist fra BBC har undersøkt hvordan det er å være på nett i ett av verdens mest beryktede diktaturer.

Kun for eliten Nord-Koreanske borgere får ikke tilgang til det nettet som nordmenn kjenner. Ifølge BBC-reporteren er det frie internett bare forbeholdt eliten, i tillegg til noen akademikere og forskere.

For den generelle befolkningen har internett begrensede funksjoner.

Og Kim Jong-un er verdens største diktator, bokstavelig talt. Enhver offisielle Nord-Koreansk hjemmeside er programmert slik at diktatorens navn er litt mer uthevet enn resten av teksten. Tekststørrelsen er bare litt større, men nok til å få navnet til skille seg ut i teksten. 

I hovedstaden Pyongyang er det bare én internettkafé, som kjører Nord-Koreas eget operativsystem, Røde Stjerne. På datamaskinens kalender står det ikke 2012, men 101, som er antallet år siden diktatoren Kim Il-sung ble født.

Stengt ute Nord-Korea beregnes som det landet i verden med nest minst pressefrihet, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser. Nederst på lista finner vi Eritrea.

Mangel på internettilgang og fri presse gjør at innbyggerne i Nord-Korea får liten informasjon om hva som skjer ellers i verden.

Reportere uten grenser har tidligere meldt at nordkoreanske journalister, som kommer med negative uttalelser om regimet, settes i landets beryktede fangeleirer.

Den eneste fangen som noen gang har klart å rømme fra disse leirene, melder om forferdelig tortur og horrible forhold.

Lærer mer om omverdenen Men det kan hende at myndighetene er i ferd med å miste grepet.

- Myndighetene kan ikke lenger overvåke all kommunikasjon i landet, slik de kunne før, sier Nord-Korea ekspert Scott Thomas Bruce til BBC.

Ifølge Intermedias rapport A Quiet Opening lærer nordkoreanere mer om verden utenfor nå, enn de noensinne har gjort før. De får ifølge rapporten informasjon gjennom utenlandsk TV, radio og ikke minst dvd-er som smugles over grensa. Bruken av radio og TV er ikke like utbredt som dvd-er, men bidrar til å øke informasjonsflommen.

Kinesiske mobiler Nord-Koreas offisielle mobilnettverk tillater ikke internettilkobling eller internasjonale telefonsamtaler, men flere og flere kjøper og smugler kinesiske mobiltelefoner inn i landet. Dette gjør det mulig for nordkoreanere å ha direkte kontakt med folk i utlandet.

Å være i besittelse av en ulovlig mobiltelefon er fremdeles regnet som en alvorlig forbrytelse, ifølge BBC.

 RED STAR:  Screenshot av logen til det nordkoreanske Linux-baserte operativsystemet Red Star. Foto: Flickr/Dominic Alves
RED STAR: Screenshot av logen til det nordkoreanske Linux-baserte operativsystemet Red Star. Foto: Flickr/Dominic Alves Vis mer