Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livvaktene

Får livet snudd på hodet når livvaktene flytter inn

PST er med toppolitikerne overalt.

VOKTERNE: Livvaktene i PST risikerer livene sine for å sikre norske folkevalgte. I et år har Dagbladet fulgt livvaktene Ellen og Svein Arne på trening og oppdrag i Norge og rundt i verden. Se dokumentaren om livvaktenes hemmelige verden. Video: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere norske politikere lever med PSTs livvakttjeneste døgnet rundt. Sikkerhetsopplegget gjør stor inngripen i hverdagen til både våre folkevalgte og deres familier. Statsminister Erna Solberg følges alltid av politifolk fra PST, både i jobb og på privaten.

- Jeg tenker ikke så mye på om jeg er utrygg, og tar dette med som en del av jobben min. Noen mener det er en sikkerhetsrisiko å være statsminister, og at man skal passes på av hensyn til landets styring. Jeg tenker at da får man bare leve med det, sier Erna Solberg.

VAKTHOLD: PST-livvaktene Svein Arne og Ellen fulgte statsminister Ernas Solberg til New York under den årlige høynivåuka i FN. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VAKTHOLD: PST-livvaktene Svein Arne og Ellen fulgte statsminister Ernas Solberg til New York under den årlige høynivåuka i FN. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

I dokumentarfilmen «Livvaktene» har Dagbladet fått et unikt innblikk i den skjulte verdenen til PSTs livvakter. Blant annet fulgte vi med da statsminister Solberg reiste til New York og FNs høynivåuke høsten 2016. Hun ble da tett fulgt av sine egne livvakter i tillegg til egne agenter fra Secret Service.

- Normalt sett så synes jeg det er ganske uproblematisk. De er diskré, de holder seg i bakgrunnen. Du kan leve et ganske normalt liv, men akkurat når vi er her i USA og får fire sett med Secret Service-livvakter, da kan det bli litt mye, sier Solberg.

BAK SCENEN: Livvakt Ellen (46) holder vakt bak scenen på Columbia-universitet i New York under statsminister Erna Solbergs tale til studentene i 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
BAK SCENEN: Livvakt Ellen (46) holder vakt bak scenen på Columbia-universitet i New York under statsminister Erna Solbergs tale til studentene i 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

- Har du opplevd situasjoner der det har vært nødvendig at livvaktene dine må gripe inn?

- Det har jo hendt. Særlig hvis vi er på steder der folk er litt fulle. Der kan folk bli litt innpåslitne, mer enn at de er farlige. Da hjelper det noen ganger å ha noen som vennligsinnet sier at de ikke skal gå så tett på. Jeg har ikke vært i noen voldsomt farlige situasjoner, sier Erna Solberg.

Kostbart

Livvaktavsnittet i PST ledes av Harald Thorp og holder til bak høye gjerder i et anonymt kontorbygg i Nydalen i Oslo. Det er her trusselsituasjonen mot politikere vurderes og avgjørelsen om hvilke sikkerhetstiltak som skal iverksettes tas. Tjenesten er krevende, både i form av kostnader til utstyr og reiser og menneskelige ressurser.

- Det er klart at jeg driver en veldig dyr seksjon hvor vi har store budsjetter, og skattebetalerne må bruke mye av sine skattepenger for å drive livvakttjenesten. Det følger dessverre en stor prislapp med på det vi gjør. Vi har dyrt utstyr. Vi reiser mye. Vi har mye overtidsbruk som koster mye penger. Sikkerhetsforanstaltninger er generelt veldig dyrt, sier Harald Thorp.

LIVVAKTSJEF: Harald Torp leder PSTs livvakter fra hovedkvarteret i Nydalen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LIVVAKTSJEF: Harald Torp leder PSTs livvakter fra hovedkvarteret i Nydalen i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

For politifolka som søker seg inn og blir opptatt i livvaktavsnittet, blir det ofte lange dager og mange reisedøgn i jobben.

FLYPLASSLIV: PST-livvaktene Svein Arne Åsheim og Ellen fulgte tidligere utenriksminister Børge Brende til Israel og Vestbredden i 2017. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FLYPLASSLIV: PST-livvaktene Svein Arne Åsheim og Ellen fulgte tidligere utenriksminister Børge Brende til Israel og Vestbredden i 2017. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Vi har mange brudd på arbeidstidsbestemmelsene, og det er ikke alltid at de reglene og livvakttjeneste er forenlige. Vi er vel blant dem i politiet som har flest brudd på dette her og flest overtidstimer. Vi har også noen unntak i arbeidstidsbestemmelsen som gjør at vi kan jobbe lenger enn andre politifolk, sier Thorp.

Surrealistisk

Tidligere helseminister og leder i KrF, Dagfinn Høybråten, var en av de første norske politikerne som opplevde å få livet snudd på hodet med døgnvakter fra politifolka i PST. Da han frontet innstramminger i røykeloven, ble han drapstruet, og hatet mot Høybråten varte ut hans aktive karriere som politiker i Norge. I dokumentaren «Livvaktene» forteller han om hvordan han og familien opplevde å leve med PST tett på i det daglige.

- Det var en surrealistisk opplevelse at livet endres totalt over natta. Mitt eget og familiens liv. Livet ble annerledes for alle, sier Høybråten, som i dag bor og jobber i København som generalsekretær for Nordisk ministerråd.

- Det å dra på vinterferie med PST på slep, det hadde jeg ikke tenkt jeg skulle oppleve. Sønnen min, som da var ti år, syntes nok det var spennende. Han fikk overbevist faren sin om at vi ikke bare skulle gå langrenn. Vi skulle også stå slalåm, for det hadde PST lyst til. Dermed ble det en ekstra dimensjon på den vinterferien som han husker godt, sier Høybråten.

Han mener det er all grunn til å ta trusler mot politikere på alvor, og at man skal respektere de vurderingene som fagfolka i PST gjør.

- Likevel er vi et land der vi ønsker at folkevalgte skal være tilgjengelige for folket. I det balansepunktet forsøker vi å finne fram til det som ivaretar sikkerheten, og som ikke er naivt. Svaret på hva som er godt nok i den sammenhengen, det finner man aldri helt ut av, sier Dagfinn Høybråten.

BLE TRUET: Dagfinn Høybråten fikk drapstrusler i forbindelse med innføringen av røykeloven i 2004. Det førte til at han fikk døgnvakt av PSTs livakttjeneste. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
BLE TRUET: Dagfinn Høybråten fikk drapstrusler i forbindelse med innføringen av røykeloven i 2004. Det førte til at han fikk døgnvakt av PSTs livakttjeneste. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Demokratiet

- Det er egen seksjon her i PST som i utgangspunktet bestemmer om dette oppdraget er så høyrisiko at våre livvakter må ivareta sikkerheten til myndighetspersonen, sier livvaktsjef Harald Thorp til Dagbladet.

Hva er de største utfordringene til livvakttjenesten?

- Det er det komplekse trusselbildet som er hovedutfordringen vår. For å drive livvaktsarbeid på trusselutsatte personer, så må vi passe på at vi er på rett sted til rett tid. Og det er vel det som er den største utfordringen.

Vurderingene om de enkelte politikeres behov for sikkerhet gjøres fortløpende, og fremdeles er det norske samfunnet så trygt at profilerte politikere kan gå gatelangs uten å frykte for liv og helse, men ifølge PST er det gode grunner til å sikre de folkevalgte.

- Politikere blir truet av mange årsaker. Kontroversielle saker ser vi er en trigger av trusler. Vi ser det særlig opp imot valgkamper - da blir jo disse kontroversielle sakene spisset enda mer, og folk har sterke meninger om dette her. Det kan føre til trusler, sier Harald Thorp.

Nødvendighet

Tidligere utenriksminister Børge Brende hadde et avslappet forhold til å bli passet på til alle døgnets tider og var glad for å slippe å forholde seg til avgjørelser om sin egen sikkerhet.

MIDT-ØSTEN: Forhenværende utenriksminister Børge Brende reiste oftere enn andre politikere til områder der sikkerhetssituasjonen var usikker. Her ankommer Brende flyplassen i Tel Aviv i Israel og blir passet på av livvakter fra PST. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
MIDT-ØSTEN: Forhenværende utenriksminister Børge Brende reiste oftere enn andre politikere til områder der sikkerhetssituasjonen var usikker. Her ankommer Brende flyplassen i Tel Aviv i Israel og blir passet på av livvakter fra PST. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

- Jeg er glad for at noe andre tar stilling til hva behovet er. PST foretar konkrete vurdering av sikkerhetssituasjonen og hvilke trusler som foreligger, og så er det de som setter opp det mannskapet. De er så profesjonelle og så diskré at det synes jeg ikke er noe problem, sier Brende, som nå har gått over i ny jobb som leder av World Economic Forum.

Erna Solberg jobber i disse dager med å legge grunnlaget for en ny regjering i Norge og må forberede seg på fire nye år med livvaktene på ferie, i fritida, på jobb i Norge og rundt omkring i verden.

- Angrep på politikere er et angrep på demokratiet, men man skal ikke gjøre folk redde for å være politiker, for det igjen svekker demokratiet. Noen må ha livvakter rett og slett på grunn av jobben man gjør, sier Erna Solberg.

STATSMINISTERVAKT: PST-livvakt Ellen fulgte holder øye med statsminister Ernas Solberg i New York i 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
STATSMINISTERVAKT: PST-livvakt Ellen fulgte holder øye med statsminister Ernas Solberg i New York i 2016. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!