Benådet: Gary Haugen er blitt benådet, etter at han ble dømt til døden i 2007. Han har nå gått rettens vei for å få lov til å bli henrettet. Foto: AP Photo/Statesman-Journal, Timothy J. Gonzalez, File
Benådet: Gary Haugen er blitt benådet, etter at han ble dømt til døden i 2007. Han har nå gått rettens vei for å få lov til å bli henrettet. Foto: AP Photo/Statesman-Journal, Timothy J. Gonzalez, FileVis mer

Får lov til å dø

Ble benådet, men har gått rettens vei for å bli henrettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norskættede Gary Haugen ble i 1981 dømt til livstid i fengsel etter drapet på moren til kjæresten. I 2007 drepte han også David Polin, som satt fengslet i samme fengsel.

Haugen og en annen innsatt drepte Polin med 83 knivstikk. De knuste også hodet hans.

For dette drapet ble Haugen idømt dødsstraff, og har sittet på "death row" i Oregon siden.

Ble benådet Guvernør i Oregon, John Kitzhaber, er i mot dødsstraff, og har uttalt at ingen dødsdommer skal utføres så lenge han sitter som guvernør. Kitzhaber benådet derfor Haugen, en benåding som skulle gå ut når Kitzhaber ikke lenger var guvernør.

Haugen ønsket allikevel å dø ved dødelig innsprøytning, og nå har en domstol besluttet å la han få det som han vil, skriver The Oregonian.

Dommer Timothy Alexander mener at tidligere saker gir Haugen rett til å nekte benåding. Det melder The Guardian. 

Norsk bestefar Da Haugen i fjor fikk dato for henrettelsen, fikk han beskjed om at han fortsatt kunne anke dommen om dødsstraff. Da svarte Haugen "on my dear old Norwegian granddaddy, that will not occur" ("jeg sverger på min kjære, gamle, norske bestefar at det ikke kommer til å skje").

Saken er allikevel ikke avsluttet. Guvernørens advokater skal forsøke å få benådingen gylding igjen. Først etter at den anken er over, vil datoen for henrettelse settes.