UKE TRE: I dag starter tredje uke av rettssaken mot Rune Øygard, som er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
UKE TRE: I dag starter tredje uke av rettssaken mot Rune Øygard, som er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med ei mindreårig jente. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Får lov til å føre vitner om jentas troverdighet

Retten avskjærer ingen av vitnene foreløpig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Da rettssaken mot den overgrepstiltalte Vågå-ordføreren Rune Øygard startet for snart to uker siden, varslet aktor Thorbjørn Klundseter at han ville begjære en avskjæring av 11 av forsvarets vitner.

Dette er blant annet fordi han mener flere av vitnene ikke har relevans for skyldspørsmålet.

I tillegg framholdt aktor at flere av vitnene vil dreie seg om fornærmedes troverdighet i sin alminnelighet - «noe det ligger klare begrensninger på i loven».

Foreløpig ikke grunnlag I dag ble det klart at Klundseter ikke får medhold av Sør-Gudbrandsdal tingrett - i hvert fall foreløpig.

- Retten har foreløpig ikke grunnlag for fastslå at disse vitnene uten betydning, sier tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg.

Hun ønsker heller ikke å avskjære de av vitnene som skal uttale seg om troverdigheten til tiltalte og den fornærmede 16-åringen.

- Betydningen så stor Kvisberg slår fast at det er mye som taler mot å føre de aktuelle vitnene, men mener saken er så alvorlig og betydningen av fornærmedes forklaring så stor at de omstridte vitnene skal føres.

- Retten har kommet fram til at vitner som har betydning for fornærmedes generelle troverdighet, tillates ført, sier tingrettsdommeren.

Hun tilføyer at forklaringene koblet til troverdighet må berøre konkrete forhold og ikke løsrevne betraktninger om jenta. 16-åringens bistandsadvokat uttalte til Dagbladet like før rettssaken startet, at hun fryktet et råkjør mot sin klient under rettssaken, blant annet på grunn av troverdighetsvitnene.

FÅR FØRE TROVERDIGHETSVITNER: Aktor fikk ikke medhold i avskjæringen. Her er bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal med fornærmede.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FÅR FØRE TROVERDIGHETSVITNER: Aktor fikk ikke medhold i avskjæringen. Her er bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal med fornærmede. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Til sammen står rundt 60 personer oppført på vitnelista i denne saken, et uvanlig høyt antall for en sedelighetssak.

Kan bli avskåret Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, understreket for to uker siden at hun mener hvert enkelt vitne har relevans.

- Det er ikke slik at jeg skal ta inn alle i bygda som ikke har hørt noe om at Øygard skal ha begått overgrep, sa forsvareren da rettssaken startet.

Retten holder det åpent at noen av vitnene kan bli avskåret etterhvert, men mener det ikke er grunnlag i dag for å si at noen av dem er uten betydning.

- ALLE RELEVANTE: Mette Yvonne Larsen mener alle vitnene er relevante. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- ALLE RELEVANTE: Mette Yvonne Larsen mener alle vitnene er relevante. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer