Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får lov til å slå barna

Men i Storbritannia skal nå grensa gå ved slag som fører til blåmerker og neseblod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norge har det lenge vært ulovlig å slå barn. Men på den andre sida av kanalen har foreldre beholdt retten til å slå så lenge det dreier seg om oppdragelse og å opprettholde disiplin.

Nå blir imidlertid loven strammet inn: I løpet av noen uker blir det ulovlig med «skadelige slag», melder The Sun. Men fortsatt vil det som omtales som «milde slag» med flat hånd, være tillatt.

Grensa går ved slag som skader, gir blåmerker eller andre merker på huden eller for eksempel forårsaker neseblod. Det er heller ikke lov med slag som forårsaker «psykologisk skade». Det er uklart hvordan politikerne mener at den grensa skal trekkes opp.

Vedtaket ble fattet i det britiske parlamentet i går. Flere partier hadde fremmet forslag om å totalforby alle former for fysisk avstraffelse. Barneminister Margaret Hodge advarte:

- En slik lov kan kriminalisere de fleste foreldre. Det er et hav av forskjell mellom en liten dask og vold og mishandling, sa hun.

Den konservative representanten Tim Loughton forsvarte den eksisterende loven og sa at det er en fornærmelse mot vanlige familier å trekke paralleller mellom straff og mishandling.

I stedet endte det med et kompromiss under behandlingen av Children Bill, eller Barneloven:

Foreldre får straffe barna fysisk for å holde disiplin, men de som mishandler barna sine, skal kunne stoppes med loven i hånd lettere enn før.

Ukentlig dør et barn i Storbritannia etter å ha blitt mishandlet av foreldre eller foresatte.

Ifølge den norske

Barneloven

er det forbudt med fysisk avstraffelse i Norge. Også ørefiker er forbudt. Grensa går ved spontane klaps over hånda eller buksebaken.

BARNELOV:</B> Norske barn er lovbeskyttet mot all form for fysisk straff. Nå får britiske barn bedre vern.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media