Lan Marie Berg

Får massiv støtte

Lan Marie Berg forteller om stor støtte etter at hun sto fram med sin sykehistorie. – Veldig hyggelig, sier MDG-profilen.

FÅR STØTTE: MDG-politiker Lan Marie Berg forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun fortalte åpent om sine helseproblemer. Her avbildet på sitt kontor på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
FÅR STØTTE: MDG-politiker Lan Marie Berg forteller at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun fortalte åpent om sine helseproblemer. Her avbildet på sitt kontor på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger, sier Lan Marie Berg (MDG) til Dagbladet.

I helga åpnet stortingspolitikeren og MDG-profilen seg om hva som ligger bak hennes lange sykeavbrekk. Berg fortalte til Dagsavisen at hun ble sykmeldt i 2019 og 2021 på grunn av smerter i bekkenet, noe hun har slitt med siden hun fødte dattera for tre år siden.

Nå forteller hun til Dagbladet om mottakelsen etter at hun delte sin historie.

- Jeg har fått veldig mye respons fra kvinner som opplever det samme og som har slitt med de samme tingene. Og som synes det har vært vanskelig å snakke om, og at det har påvirket livet deres. Jeg har fått mye respons på det. Det har vært veldig hyggelig, forteller Berg.

Opprør

Den tidligere byråden forteller om stor støtte fra mange med de samme erfaringene.

- De sier at de er veldig glade for at vi retter søkelyset mot kvinnehelse og på de utfordringene man kan ha i forbindelse med fødsel. Og at vi også løfter barselopprørets krav om bedre fysioterapitilbud og -tjenester som en del av omsorgen for kvinner etter fødsel, men også flere jordmødre, bedre plass og ammeveiledning, sier Berg til Dagbladet.

HETS: Lan Marie Berg (MDG) mener det er flere årsaker til at det er tøffere å være kvinne enn mann i politikken. En av dem er et vanskeligere debattklima. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
HETS: Lan Marie Berg (MDG) mener det er flere årsaker til at det er tøffere å være kvinne enn mann i politikken. En av dem er et vanskeligere debattklima. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer

- Det er klart at vi har kommet langt i forhold til mange andre land når det gjelder likestilling, men det er fortsatt kvinnen som føder barn, og det er en ekstra belastning på kvinnekroppen, legger hun til.

I august valgte Bergs og MDGs partileder Une Bastholm å trekke seg om partileder. Hun begrunnet det med en umulig spagat mellom pliktene som partileder og småbarnsmor.

- Trist

Etter den overraskende nyheten startet en debatt om vilkårene for kvinner og småbarnsmødre i norsk politikk. Lan Marie Berg sier debatten er «kjempeviktig».

- Det er mange aspekter i den debatten som er så innmari viktig å belyse ikke minst nå når vi står foran et lokalvalg der hvor veldig mange har møter på kveldstid som de skal kombinere med vanlige jobber på dagtid. Det er noe med hvordan man kan legge opp politikken sånn at alle kan delta sånn at det blir enklere. I Oslo nå ser de på om flere komiteene kan ha dagtidsmøter.

- Var det et nederlag for MDG at Une Bastholm måtte trekke seg?

- Une har vært en veldig sterk og god partileder for oss, og det er alltid trist når noen velger å trekke seg. Her har Une vært tydelig på at hun og partiet har forsøkt å legge så godt til rette for henne som mulig. Men i en småbarnsfase er det bare du som kan være sammen med barna dine eller bøte på det savnet man har hvis man får for lite tid. Jeg tror verken hun eller vi opplever det som en fallitterklæring for MDG.

BEDRE NÅ: Lan Marie Berg forteller at hun har det mye bedre nå. I valgkampen brukte hun brukte en god dose smertestillende. Her på taket av kontorbygningen på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
BEDRE NÅ: Lan Marie Berg forteller at hun har det mye bedre nå. I valgkampen brukte hun brukte en god dose smertestillende. Her på taket av kontorbygningen på Stortinget. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer

I kjølvannet av Bastholms avgang og debatten som fulgte valgte partiet Venstre å ta flere grep for å unngå frafall fra småbarnsforeldre. Blant annet slipper de ansatte overtid og møter legges på dagtid. Berg støtter tiltakene.

- Jeg synes det er kjempebra. Noen av de grepene har vi jobbet med lenge i MDG. Vi har gruppemøter på dagtid og vi har ganske streng møtekultur – at vi ikke går over møtetidene sånn at det skal være mulig å hente i barnehagen.

- Mer hets

Berg har tidligere fortalt om hvordan hun er utsatt for hets for sin bakgrunn og som kvinne. Hun peker på at det er flere grunner til at det er tøffere å være kvinne i politikken.

- Kvinner blir behandlet hardere i politikken. Ser vi på hets for eksempel, hets mot kvinner er mye mer seksualisert eller går mer på person enn på menn. Det rammer mye hardere. Debattklimaet er mye vanskeligere for kvinner.

- Vi ser også av forskning på kvinner som har makt som står i politiske skandaler at medietrykket er mye hardere på dem. Så det er mange ting vi kan jobbe med som kan bidra til at det blir lettere for kvinner i politikken.

Bare én øl

- Hvordan går det med deg nå?

- Det går mye bedre med meg nå. Det har tatt tid å finne måter å finne kombinasjoner av måter å håndtere det på.

- I valgkampen måtte jeg måtte være veldig streng med selv. Jeg måtte legge meg tidlig og jeg tror jeg tok én øl i løpet av hele valgkampen. Jeg prioriterte tiden min veldig strengt. Det å ha mye og kroniske smerter påvirker deg jo, og det har påvirket meg mye de siste tre åra. Det er noe av grunnen til at jeg er så glad for at jeg nå har fått hjelp, forteller en åpenhjertig Berg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer