Får med flere på å redde regnskogen

50 land signerer avtale om å finansiere tiltak mot avskoging i u-land.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Jens Stoltenberg og Erik Solheim har fått med seg flere land på å bevare regnskog for å redde klimaet. I morgen underskrives en avtale mellom 50 land om regnskogfinansiering.

Åtte statsoverhoder, 30 ministre og statssekretærer og Prins Charles kommer til Norge i kveld foran et stormøte i morgen. Totalt skal landene bidra med fire milliarder dollar, eller rundt 25 milliarder norske kroner. Tyskland er blant de største bidragsyterne.

- Dette er det viktigste vi gjør i verden. Det er det største Norge er med på og det eneste stedet i klimaforhandlingene der det skjer noe akkurat nå, sier en svært fornøyd Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Største og billigste kutt

Regjeringen er blitt kritisert for å ha for stort fokus på kutt i utlandet, og for lite fokus på tiltak hjemme i Norge. Det siste var utsettelsen av CO2-fangst og lagring på Mongstad.

- Dette er ikke et argument mot å kutte i Norge, det er et argument for å kutte i u-land, sier Jens Stoltenberg, og forsikrer at Norge skal gjøre begge deler.

- I Norge er karbonfangst- og lagring viktige tiltak, men vi får ikke til nok bare med det. Det er gjennom tiltak mot avskoging at vi får de største, raskeste og billigste kuttene, sier han.

Ifølge Stoltenberg kan tre milliarder kroner i regnskogpenger årlig, gi kutt tilsvarende 100 millioner tonn CO2. Det er det dobbelte av Norges nasjonale utslipp.

Gjør avtale med Indonesia

Seinere i dag gjør Norge avtale med et nytt regnskogland. Norge skal gi seks milliarder kroner til Indonesia, et av verdens største regnskogland der det hogges i høyt tempo. Effekten er ifølge regjeringen lik 700 Mongstad-anlegg med CO2-rensing.

Pengene kommer mot at Indonesia forplikter seg til et moratorium for nye hogstkonsesjoner på to år. Pengene skal bare betales ut når effekten kan dokumenteres. Foreløpig skal ikke regnskogsreduksjon inn i kvotesystemet.

Fra før har Norge skogavtale med Guyana og Brasil. Regjeringen har lovet tre milliarder i året til tiltak mot avskoging. I Brasil er avskogingen redusert.

Bevarer arter

Den såkalte Osloplattformen er viktig av flere grunner enn klima, ifølge miljøvernminister Erik Solheim.

- I tilleg til å ta vare på klimaet, er bevaring av regnskog det viktigste vi kan gjøre for å ta vare på artsmangfoldet. Over halvparten av alle arter finnes i regnskogen, sier Solheim.

Han garanterer ogå at urfolks rettigheter vil bli ivaretatt.

Utslippene fra regnskoghogst tilsvarer i dag 17 prosent av verdens utslipp av klimagasser.