Mulige langvarige bivirkninger

Får meldinger om langvarige plager

Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket sier at de vil se nærmere på mulige langvarige bivirkninger etter coronavaksinasjon. Hittil har de mottatt 221 meldinger om langvarig hodepine.

LANGVARIGE PLAGER: Legemiddelverket mottar meldinger om langvarige plager etter coronavaksinasjon. Nå skal helsemyndighetene se nærmere på om det er tilfeldig, eller om det kan ha en sammenheng med vaksinasjon. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LANGVARIGE PLAGER: Legemiddelverket mottar meldinger om langvarige plager etter coronavaksinasjon. Nå skal helsemyndighetene se nærmere på om det er tilfeldig, eller om det kan ha en sammenheng med vaksinasjon. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.83% Første dose: 79.13%

Overlege Sigurd Hortemo forteller til Dagbladet at Legemiddelverket har mottatt 221 meldinger om langvarig hodepine etter vaksinasjon mot covid-19 i Norge. Nå skal Folkehelseinstituttet se nærmere på problemstillingen i sine kohortstudier, ifølge Hortemo.

- Vi får noen meldinger fra folk som opplever plager over lengre tid, og noen har stått fram i mediene med slike historier. Ettersom nesten hele befolkningen vaksineres, er det en utfordring å finne ut av om tilstandene har oppstått tilfeldig og uavhengig av vaksinasjon, eller om det kan være en sammenheng, sier Hortemo til Dagbladet og fortsetter:

- Spontanrapportering er ikke så godt egnet til å fortelle om slike tilstander forekommer oftere enn forventet, men det kan gi et signal om at det er noe som vi bør se nærmere på. Når det gjelder langvarige plager, er det hodepine og slapphet som vi hyppigst får meldinger om.

OVERLEGE: Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
OVERLEGE: Sigurd Hortemo ved Legemiddelverket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Skal undersøkes nærmere

Hittil har Legemiddelverket mottatt over 37 000 meldinger om mulige bivirkninger etter coronavaksinasjon i Norge, og det er dette som Hortemo omtaler som spontanrapportering.

Fra og med i sommer har Legemiddelverket merket meldinger om hodepine som har vedvart i mer enn to-tre uker etter vaksinasjon med en spesiell kode. De vil også oppfordre folk som opplever langvarig hodepine etter vaksinasjon til å gå til legen, som kan rapportere til Legemiddelverket om det.

- Det er klart at dette er en ubehagelig tilstand, og derfor vil vi undersøke dette nærmere, sier Hortemo.

- Nå skal FHI legge inn spørsmål om hodepine i spørreskjemaene som brukes i deres kohortstudier, som for eksempel mor og barn-studien hvor tusenvis av kvinner intervjues jevnlig over flere år.

Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, sier vi kan ha en utfordrende tid i vente dersom vi er uheldige. Reporter: Julie Tran. Video: Dagbladet TV. Vis mer

Kunnskap

Hodepine etter vaksinasjon er vanlig, men det har ikke blitt fastslått en årsakssammenheng mellom vaksinasjon og langvarig hodepine. På nåværende tidspunkt er det begrenset kunnskap om langvarige bivirkninger etter coronavaksinasjon.

- I Norge og andre land mener vi at mye er avklart på nåværende tidspunkt, og derfor har vi nå kapasitet til å gå nærmere inn på disse problemstillingene som ikke framstår som ekstremt alvorlig, men som kan oppleves som plagsomt, sier Hortemo og fortsetter:

- PRAC (Det europeiske legemiddelverkets sikkerhetskomité journ.anm.) har mulige langvarige plager etter coronavaksinasjon høyt på agendaen, og undersøkelsene i Norge kan bidra til å avklare denne problemstillingen.

RAPPORT: Camilla Stoltenberg snakker om hva som kunne vært gjort bedre under corona-pandemien etter ny rapport fra Folkehelseinstituttet. Video: Dagbladet / Frank Karlsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Betingede godkjennelser

På grunn av omstendighetene iverksatte verdens helsemyndigheter vaksinasjon mot covid-19 til tross for at kunnskapsgrunnlaget om langvarige bivirkninger var mangelfullt.

- Ettersom covid-19 ble betegnet som en global helsekrise, åpnet man for betinget godkjenning av vaksiner. Den største forskjellen mellom full og betinget godkjenning er at man åpner for kortere observasjonstid når det kommer til vaksinenes sikkerhet. Det har vi vært åpne om hele veien, sier Hortemo og fortsetter:

- Dette medførte at coronavaksinene fikk betingede godkjennelser etter å ha gjennomført store studier som ga sikre resultater om effekt, men som hadde en oppfølgingstid på bare to måneder. Ideelt sett hadde vi ønsket at oppfølgingstida var lengre før vaksinene ble tatt i bruk, men vi var i en situasjon der verden hadde behov for vaksiner raskt.

Selv om coronavaksinene har fått betingede godkjenninger, fortsetter produsentenes studier av vaksinene i minst ett år, opplyser Hortemo. På den måten vil det komme mer informasjon om langvarige bivirkninger etter coronavaksinasjon etter hvert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer