Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Får mer hjelp

MANILA (Dagbladet): I dag får Kripos-etterforskerne i Manila forsterkninger fra Norge. Materialet Kripos har samlet inn i pedofilisaken på Filippinene er så stort og har så mange løse tråder at to nye etterforskere er sendt for å bistå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det går bra, er den eneste kommentar etterforskningsleder Torbjørn Sande vil gi om utviklingen av saken.

Når forsterkningene kommer nå, skyldes det åpenbart at man vil bringe klarhet i flere sider av saken som kan være nyttigei forbindelse med spørsmål om forlengelse av fengsling for de siktede. Fengslingskjennelsen for en av de siktede går ut om få dager.

I politikretser på Filippinene har den norske innsatsen vakt en viss oppsikt, ettersom Filippinsk lov ikke gir anledning til å rettsforfølge egne statsborgere som har begått forbrytelser i andre land, slik norsk lov gir anledning til.

Pagsanjan

Filippinsk politi har rullet ut den røde løperen for de norske politifolkene, og selv om det formelt sett er de som foretar avhørene, så blir alt innsamlet materiale gitt til Kripos.

Kripos-etterforskerne vil ikke gå inn på de etterforskningsskritt man har tatt de siste par dagene, men etter det Dagbladet har grunn til å tro, brukte de storparten av dagen i går i området rundt Pagsanjan. Pagsanjan ligger 10- 15 mil sør for Manila, og er distriktet hvor den norske pedofili-saken har sitt utspring.

Knallharde straffer

Hvis noen av de siktede til slutt blir tiltalt og dømt, skal de kanskje også være glade for at det skjer i Norge, og ikke på Filippinene.

Seksuelle handlinger med barn under 12 år skal ansees som voldtekt, og maksimumsstraffen er dødsstraff. For seksuelle handlinger begått mot barn mellom 12 og 18 år er straffen også, hvis det defineres som voldtekt, dødsstraff.
Er det gjort med samtykke, eller mot vederlag, er straffen fengsel på livstid, som på Filippinene betyr 40 år.

Skjerpende omstendigheter som kan føre til dødsstraff er hvis misbruket er utført av mor, far, familiemedlem eller annen tillitsperson.

<B>FORSTERKNINGER: Etterforskningsleder Thorbjørn Sande og avdelingsleder Torkjell Rygnestad i Kripos får nå forsterkninger fra Norge i den videre etterforskningen i pedofili-saken.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media