- Får mer innsikt i hvem han er

Irene Østby mener det var riktig at Breivik fikk lese opp alle de 13 sidene han hadde med seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg reagerte egentlig ikke på at han fikk snakke. Jeg har lurt på hvem han er og synes det var greit at han fikk forklare seg, sier Irene Østby.

Hun befant seg i Grubbegata da bomba i Oslo sentrum gikk av den 22. juli i fjor, og er i dag i Oslo tingrett sammen med sin advokat Hege Salomonsen.

Selv om dommer Elisabeth Arntzen flere ganger ba Breivik avslutte opplesningen sin, synes ikke Østby at det var galt at han fikk lese opp alle de 13 sidene han hadde med seg.

- Skal man få et begrep om hvem han er, så må man høre på ham. Han fikk sagt mye, men man har alltid visst hva han mener. For meg er er det viktig å få mest mulig informasjon om ham. derfor hjelper det for meg å høre ham snakke, sier Østby.

- Riktig John Hestnes representerer støttegruppen for 22.juli for de berørte fra Regjeringskvartalet.

Han synes også det var helt riktig av fagdommer Wenche Elizabeth Arntzen å la Breivik få lese opp hele sin 13 sider lange forklaring her i sal 250 tidligere i dag.

- Selv om det hagler på med tekstmeldinger fra pårørende som mener han får forklart seg altfor mye, mener jeg det er helt riktig at Breivik fikk gjøre det. Breiviks politiske synspunkter og tanker må frem i retten slik at vi kan diskutere dette i sin fulle bredde, sier Hestnes til Dagbladet.

- De pårørende og berørte som synes det blir for tøft å høre Breivik, får heller gå ut og ta seg litt luft underveis, sier Hestnes.

Følger ikke med En av de overlevende fra Utøya, som ikke følger rettssaken tett, selv om han har kontor noen hundre meter fra Oslo tinghus, er Vetle Bo Saga fra Ski. Han er fylkessekretær i Akershus AUF.

- Jeg hadde bestemt meg på forhånd på ikke å bruke tid på dette, men heller se framover. Nå er det viktigere for meg at AUF er en velfungerende organisasjon, sier Saga til Dagbladet i den første pausen av aktoratets avhør av Breivik.

- Jeg har så vidt vært innom nettet i dag, men ikke nok til å ha noe bilde av det som skjer borte i retten. Det er mye annet som skal ordnes her, sier AUF-sekretæren.

 ANNET Å GJØRE:  Fylkessekretær Vetle Bo Saga i Akershus AUF kom fysisk uskadd fra Utøya. Han har kontor noen hundre meter fra Oslo tingrett, men skal ikke bruker tid på rettssaken. Foto: AUF.
ANNET Å GJØRE: Fylkessekretær Vetle Bo Saga i Akershus AUF kom fysisk uskadd fra Utøya. Han har kontor noen hundre meter fra Oslo tingrett, men skal ikke bruker tid på rettssaken. Foto: AUF. Vis mer