Får millioner i skatterabatt

Rikinger som Kjell Inge Røkke og Celina Midelfart nyter godt av en skatteregel som krymper formuesskatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Egentlig skulle Kjell Inge Røkke ha betalt over 13 millioner kroner bare i formuesskatt i 2005. Han slapp med 9,9 millioner, og det inkluderer både inntekts- og formuesskatt.

Søstrene Hermine og Celina Midelfart sparer over millionen hver.

80 prosent

Dette viser en beregning som Dagbladet har foretatt av likningstallene for de femti rikeste i landet.

De aller rikeste nyter godt av en lite kjent regel i skatteloven, den såkalte 80 %-regelen:

Hvis din samla skatt overstiger 80 prosent av nettoinntekten din, settes skatten ned. Det er riktignok et «gulv» som sier at nedsettelsen ikke skal være mindre enn til 0,6 prosent av formue over 1 million kroner. Ellers ville Hermine og Celina Midelfart ha betalt null i skatt, siden de på papiret har null i inntekt.

Petter Stordalen sparer over 1,5 millioner kroner og Trygve Hegnar over 1,2 millioner på denne regelen.

Koster 200 mill.

Den største besparelsen, på over 6,2 millioner kroner, tilfalt imidlertid dagligvarekongen Johan Johannson. Han kontrollerer 70 prosent av NorgesGruppen (KIWI, Meny, Spar etc).

Denne skatteregelen koster staten 200 millioner kroner i 2005.

Hensikten med 80 %-regelen er å skjerme de som har veldig lav inntekt fra å måtte bruke hele lønna på å betale formuesskatt. Dette kan for eksempel være en minstepensjonist som har en bolig med høy likningsverdi. Da kunne full formuesskatt ha gitt en likviditetsskvis som i verste fall ville tvunget fram et salg av boligen.

<B>SPARER MILLIONER:</B> Kjell Inge Røkke sparer over tre millioner, og Celina Midelfart over én million på å krympe formueskatten.
<B>SPARER:</B> Choice-eier Petter Stordalen sparer over 1,5 millioner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer